Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket kritiserar ”sommarmorötter”

Sommaren har inneburit vikariekris bland sjuksköterskor i många landsting. I Gävleborgs län flyter det enligt ledningen på utan större problem, men på några avdelningar har det inte gått att lösa utan att erbjuda extrapengar till dem som flyttar sin semester till en annan period på året.

Annons

Ett exempel är avdelningen för vuxenpsykiatrin i Gävle. Där har elva anställda i år fått som mest 10 000 kronor extra i lön för att förlägga två av sina semesterveckor utanför sommarmånaderna, alltså juni, juli och augusti.

– Det handlar om att det är svårt att hitta vikarier, men det är inget exceptionellt för den här sommaren, säger Ulf Larsson, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i Landstinget Gävleborg.

Förra sommaren gjordes totalt 156 utbetalningar av så kallade sommarmorötter i Gävleborg. I år räknar man med ungefär samma nivå, och i slutet av sommaren kommer landstinget att göra en sammanställning av hur många som flyttade sin semester mot ersättning.

Men från fackligt håll är man kritisk till utflyttade semestrar.

– Det finns inte fler vikarier någon annan tid av året. Man ska få ta ut sin semester när man vill och inte lockas att ta när det egentligen är sämre för en själv, säger Ulrika Nilsson, ledamot i Vårdförbundets styrelse i Gävleborg.

Hon menar att landstinget måste ha en mer långsiktig planering när det gäller semestrar, för att så många som möjligt ska kunna ta sin semester under sommarmånaderna.

Men Karin Rystedt, HR-direktör på landstinget Gävleborg tycker att man klarat planeringen inför sommaren förhållandevis bra. Hon menar att alla måste hjälpas åt för att man ska kunna lösa sommarbemanningen.

– Nästan alla vill ha semester mitt i sommaren och då skulle inte vården fungera. Vi måste fördela semestern jämt över sommaren, det måste alltid finnas ordinarie personal på plats. Vi följer lagen och sommarmorötterna är inget vi tvingar fram, det är något vi erbjuder, säger hon.

Annons
Annons
Annons