weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Färre handlar mat i Gävle

+
Läs senare
/

Dagligvaruhandelns omsättning i Gävle sjunker – samtidigt ökar den i Sandviken, Hofors, Ockelbo och Tierp. Är stormarknadernas dominans över? – I hela landet sker en attitydskillnad där mindre supermarkets tar mark av de större varuhusen, säger Jens Volden, stormarknadschef för Coop Forum i Valbo.

Trots attitydförändringen säger Jens Volden att hans egen stormarknad går bra. Samma besked kommer från Maxi Ica och City Gross.

Men en närmare titt på den totala utvecklingen av dagligvaruhandeln de senaste tre åren visar att omsättningen i Gävle minskar. Samtidigt ökar den i samtliga övriga kommuner i Gästrikland och Norduppland. Älvkarleby kommun är undantaget.

Maxi Icas butik i Gävle ökar förvisso sin omsättning i år – men samtidigt är den lägre än för några år sedan.

– För tre år sedan började kriget om kunderna i Gävle. Det var då två stora aktörer öppnade här, förklarar butikschefen Magnus Winges, och syftar på City Gross samt Willys i Hemsta.

Även grannen City Gross butikschef Andreas Frick tror att konkurrensen kan vara förklaringen till att omsättningen sjunker.

– Det ger tyngre erbjudanden och prispress i Gävle, säger han.

Konkurrensen förklarar möjligen den sjunkande omsättningen i Gävle – men den ger inte svar på hur det kommer sig att omsättningen ökar i de mindre kommunerna.

Coop Forums Jens Volden tror att förklaringen finns i att det blir dyrare för kunderna att åka långt i och med de allt högre bensinpriserna.

Henrik Vestin, dagligvaruanalytiker på Handelns utredningsinstitut, säger till tidningen Ica Nyheter att konkurrensen hårdnar för att kedjorna numera även satsar på mindre orter.

– Små och medelstora orter har fått fler butiker och det påverkar försäljningen negativt i den stora staden, säger han, och fortsätter:

– Ica Maxi öppnade i Sandviken och det blir inte bara kännbart lokalt utan även för butikerna i Gävle. Den som bor i Sandviken och jobbar i Gävle handlar säkert i större utsträckning på hemmaplan i stället.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons