Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre handlar mat i Gävle

/
  • SÄLLSYNT BESÖK. Enligt City Gross går affärerna bra – trots att dagligvaruhandelns totala omsättning i Gävle sjunker. Anna Holmsten och dottern Moa Nylund har åkt från Hagaström för att handla. ”Men oftast åker jag till Coop Hagaström eller till Valbo”, säger hon.
  • STAMMIS. Kerstin Weston från Gävle brukar oftast handla på City Gross. ”Jag bor på söder i Gävle. Att handla på en stormarknad blir som en liten utflykt”, säger hon.
  • KUNDERNA KOMMER. Kampen om kunderna hårdnar och även butikerna i de mindre kommunerna satsar mer på marknadsföring. Det tror City Gross butikschef Andreas Frick är en förklaring till att handeln i de mindre kommunerna tar mark.

Dagligvaruhandelns omsättning i Gävle sjunker – samtidigt ökar den i Sandviken, Hofors, Ockelbo och Tierp. Är stormarknadernas dominans över?

– I hela landet sker en attitydskillnad där mindre supermarkets tar mark av de större varuhusen, säger Jens Volden, stormarknadschef för Coop Forum i Valbo.

Annons

Trots attitydförändringen säger Jens Volden att hans egen stormarknad går bra. Samma besked kommer från Maxi Ica och City Gross.

Men en närmare titt på den totala utvecklingen av dagligvaruhandeln de senaste tre åren visar att omsättningen i Gävle minskar. Samtidigt ökar den i samtliga övriga kommuner i Gästrikland och Norduppland. Älvkarleby kommun är undantaget.

Maxi Icas butik i Gävle ökar förvisso sin omsättning i år – men samtidigt är den lägre än för några år sedan.

– För tre år sedan började kriget om kunderna i Gävle. Det var då två stora aktörer öppnade här, förklarar butikschefen Magnus Winges, och syftar på City Gross samt Willys i Hemsta.

Även grannen City Gross butikschef Andreas Frick tror att konkurrensen kan vara förklaringen till att omsättningen sjunker.

– Det ger tyngre erbjudanden och prispress i Gävle, säger han.

Konkurrensen förklarar möjligen den sjunkande omsättningen i Gävle – men den ger inte svar på hur det kommer sig att omsättningen ökar i de mindre kommunerna.

Coop Forums Jens Volden tror att förklaringen finns i att det blir dyrare för kunderna att åka långt i och med de allt högre bensinpriserna.

Henrik Vestin, dagligvaruanalytiker på Handelns utredningsinstitut, säger till tidningen Ica Nyheter att konkurrensen hårdnar för att kedjorna numera även satsar på mindre orter.

– Små och medelstora orter har fått fler butiker och det påverkar försäljningen negativt i den stora staden, säger han, och fortsätter:

– Ica Maxi öppnade i Sandviken och det blir inte bara kännbart lokalt utan även för butikerna i Gävle. Den som bor i Sandviken och jobbar i Gävle handlar säkert i större utsträckning på hemmaplan i stället.

Annons
Annons
Annons