Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre vill bli frisör

De högskoleförberedande gymnasieprogrammen samhäll, natur och teknik lockar fler Gävleelever nu när yrkesprogrammen inte ger möjlighet att plugga vidare. Endast fem elever har i första hand valt Polhemsskolans frisörutbildning, som tidigare krävt högsta betyg.

Annons

När gymnasievalets första omgång stängde 1 mars fanns en tydlig tendens. Bland de elever från Gävle, Ockelbo och Älvkarleby som ingår i statistiken har fler än tidigare sökt de teoretiska, högskoleförberedande programmen. Till exempel har samhällsvetenskapsprogrammet på Borgis och Vasa över 200 förstahandssökande, och friskolorna har 30 förstahandssökande till det programmet.

Inte förvånande

– Det är inte så förvånande att det blir den här förskjutningen. När yrkesprogrammen inte längre ger högskolebehörighet så förstår jag att elever som har ambitioner att läsa vidare eller är osäkra på vad de vill göra i framtiden väljer ett högskoleförberedande program.

Teknikprogrammet på Polhem vänder uppåt med 98 förstahandssökande. Men på Polhem är det fortfarande yrkesprogrammet bygg- och anläggning, som har flest förstahandssökande, 117 personer.

Under många år har frisörutbildningen på Polhem varit en av de svåraste att komma in på. Men i år har Polhem bara fem, John Bauer sex och Yrkesgymnasiet två förstahandssökande till frisör.

Hoppas fylla platserna

– Vi hoppas och tror ändå att vi kommer att fylla våra D16 platser. Vi brukar alltid få en del sökande från Hälsingland. Och kanske ändrar en del sitt val under våren när de förstår att det blivit lättare att komma in på frisör, säger Maud Qvarnström, biträdande rektor på Polhem.

Bland de 1421 elever som ingår i statistiken har 225 valt någon av de sex friskolorna i första hand. Flest, 66 personer, har sökt till John Bauer, medan Gävle praktiska bara har 18 förstahandssökande och MoveITgymnasiet så få som åtta. I de siffrorna är inte sökande från andra kommuner medräknade.

Annons
Annons
Annons