Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Farten kollas vid skolstarten

/

Lätta på gasen. I veckan blir det gott om barn i trafiken. Vid ett antal skolor ändras fartgränsen till 30. Och polisen gör extra fartkontroller hela veckan.

– Farten betyder oerhört mycket för att minska skaderiskerna, säger Gabriella Gulliksson på Trafikverket.

Annons

Drygt 1 miljon barn i landet börjar skolan den här veckan. Polisen, Trafikverket och NTF kampanjar nu för att få bilisterna att sänka farten. Ett inslag är extra fartkontroller vid skolorna.

Vid många skolor ändras fartgränserna under dagen. Där bilisterna hela sommaren har kunnat köra 50 på väg till jobbet blir det nu 30.

I kampanjen inför skolstarten framhåller myndigheterna riskerna med för hög fart.

– Farten är den faktor som påverkar trafiksäkerheten mest, både när det gäller att undvika olyckor och begränsa skadorna, säger Gabriella Gulliksson.

Skillnaden i stoppsträcka mellan 30 km i timmen och 50 är stor. I den lägre farten hinner föraren stanna för ett barn som springer ut bakom en buss. I 50 km i timmen hinner föraren knappt börja bromsa innan olyckan är ett faktum.

Det är mest män som kör för fort. Sju av tio som åkte fast för fortkörning på 30-sträckor förra året var män. Och bland de som kör riktigt fort, mer när 30 km över fartgränsen, var 84 procent män.

Annons
Annons
Annons