Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler bostäder säljs via Kronofogden

Allt fler bostäder tvångssäljs via Kronofogden. I Gävle/Sandviken-området dubblerades antalet exekutiva auktioner under förra året.

Annons

När det gäller fastigheter, huvudsakligen villor men också lantbruk och industribyggnader, har försäljningen ökat från 264 till 486 i hela landet. I vårt område har antalet auktioner ökat från 6 till 14 under det senaste året.

Nationellt tros den ökande försäljningen hänga samman med lågkonjunktur och sviktande arbetsmarknad. Det kan även vara ett tecken på att kreditgivarna blivit allt strängare och inte lika gärna väntar på dem som har svårt att betala.

– Jag vågar inte spekulera i orsaken. Vi frågar inte efter skälen och inte heller hur gammal skulden är, säger Marcus Wågström, teamledare på Kronofogdemyndigheten i Falun.

Men han tillägger att den ändrade lagstiftningen, som innebär att Kronofogden numera ser över låntagarens alla tillgångar, även bostäder, kan vara en möjlig orsak till att de exekutiva auktionerna ökar.

Banken begär försäljning

Ofta handlar det om ärenden där fastigheten står som säkerhet för ett lån. Har inte låntagaren betalat sina amorteringar vänder sig så småningom långivaren, banken, till Kronofogden för att begära en försäljning.

Har banken klara papper som visar att de har rätt till pengarna meddelar Kronofogden låntagaren om att de har fått ett uppdrag om att sälja fastigheten.

– Därefter går det relativt snabbt, det rör sig om veckor, säger Marcus Wågström.

En värdering sker av fastigheten och Kronofogden annonserar om datumet för auktionen.

– Normalt hamnar slutprisen i nivå med värderingen eller något under. Generellt sett får en säljare bättre utfall vid en privat försäljning.

Vad har jag för garantier om jag köper en fastighet på exekutiv auktion?

– Egentligen har du inga garantier alls. Fastigheten säljs i befintligt skick.

Besikta noggrant

Marcus Wågström rekommenderar att spekulanterna genomför en noggrann inspektion av fastigheten innan bud.

Om nu ingen spekulant finns på den aktuella fastigheten går den tillbaka till låntagaren. Kronofogden bedömer då att det inte finns något värde i fastigheten.

Annons
Annons
Annons