Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Följ med till nya whiskybyn

/
  • Mackmyra whisky siktar på att bli en upplevelse för långväga besökare. Först vill de dock att gästrikarna ska hitta dit. Därför har de dragit igång med guidade turer av det som ska bli whiskybyn i Kungsbäck.
  • GUIDNING. Man behöver inte vara myndig för att besöka whiskylagret. Benjamin Lingman lyssnar när guiden Ulrik Nordin berättar.
  • VÄXER. En ek har planterats vid ingången till skogslagret. Eken symboliserar de ekfat som whiskyn lagras i.
  • RUNDVANDRING. Ulrik Nordin          (i mitten) är en av guiderna som visar runt i Kungsbäck. ”Det är många som är nyfikna. Vi har märkt att kineserna är intresserade”, berättar han.

Om åtta år ska de ha hundra tusen besökare om året. Mackmyra har stora planer på att den nya whiskybyn ska bli en del av upplevelseindustrin. Men redan nu kan nyfikna ta del av satsningen. Arbetarbladet följde med på en av de första guidade turerna.

Annons

– De flesta undrar hur mycket det kostar att köpa ett fat, säger guiden Ulrik Nordin, medan han kryssar på stigarna vid det som ska bli Mackmyra whiskyby.

Mackmyras guider tar emot i baracker som står placerade i en skogsglänta i Kungsbäck, inte långt från högskolan. Det nya gravitationsdestilleriet med sin skybar är just nu en byggarbetsplats.

Långt kvar

Än så länge är det långt kvar innan Mackmyra whiskyby står klar. Annat ska det bli i framtiden, när visionerna har blivit verklighet.

Furuviksparken har en kvarts miljon besökare om året – Mackmyra siktar på närmare hälften av det.

– På sikt vill vi erbjuda whiskyprovning och visningar av destilleriet. Förhoppnings kan vi i framtiden även ha tunnbindare som visar sitt arbete. Vi vill också ha boende och en restaurang, förklarar Lars Lindberger, pr-ansvarig för Mackmyra Svensk Whisky AB.

Till dess är det en bra bit kvar. Men Mackmyra vill vara tidigt ute och redan den här sommaren erbjuder de visningar av det som ska bli whiskybyn.

När Arbetarbladet följer med är det sex nyfikna besökare som letat sig till Kungsbäck.

– Jag är lite av en samlare. Men jag dricker inte så mycket av flaskorna, jag har dem på hyllan, berättar Jim Lingman, från Borås, som är med familjen på tillfälligt besök hos föräldrarna i Sandviken.

Bjuder på skröna

Turen börjar vid den provisoriska butiken, går vidare genom skogen och förbi det som senare i år ska vara ett färdigt destilleri.

Längs stigarna bjuder guiden Ulrik Nordin på en och annan skröna innan huvudmålet är nått. Mackmyras skogslager som är placerat i en flera rum stor ”matkällare” under marken.

Väggarna och hyllorna är täckta av 30-litersfat. De är köpta av privatpersoner och ägarförteckningen skvallrar om vilka som äger dem.

– Kolla, här är bröderna Salmings tunna, säger någon.

Doften av whisky är stark. Några hostar. Andra njuter.

För Jim Lingman är det ingen tvekan. Han tycker om doften. Kanske ska han slå till på ett fat tillsammans med kompisar, funderar han.

Därefter är den 45 minuter långa turen över.

Väldigt mycket arbete återstår innan whiskybyn är klar, men guidningen ger en vink om potentialen.

– För mig är det här en häftig upplevelse, säger Jim.

För Mackmyra whisky är det början på något mycket större.

Annons
Annons
Annons