Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För tidigt född fick fel medicin

När den för tidigt födda flickan började krampa fick hon fel medicin – läkemedel som skulle getts i munnen sprutades rätt in i blodet.
Barnet klarade sig oskadd men missen har nu Lex Maria- anmälts.

Annons

– Förväxlingar av läkemedel kan ge mycket svåra konsekvenser, det får bara inte hända, säger chefsläkaren Lars-Göran Holtby.

Det var när den för tidigt födda flickan började krampa och skulle få kramlösande medel som missen skedde. Sköterskan tog den variant av läkemedlet som ska ges oralt, alltså via munnen, och sprutade in det i blodet.

Flickan hann få två doser innan misstaget upptäcktes – då visade det sig dessutom att medicinen var för gammal.

De mediciner som ska ges direkt in i blodet är mer lättflytande, dosen är en annan och dessutom förvaras de i små ampuller för att de ska vara sterila medan medicinen som ges via munnen finns i vanliga flaskor med skruvlock. Missen innebar alltså att flickan riskerade att få i sig bakterier och för säkerhets skull sattes antibiotika in.

Barnet fick inga skador av det inträffade men sjukhuset ser ändå allvarligt på felet. Man har nu sett till att mediciner som ges intravenöst inte förvaras på samma ställe som mediciner som ges oralt.

Annons
Annons
Annons