Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Föräldrar laddar för skolmöte

/
  • Föräldraträff. Terése Öström, Elin Eriksson, Zinitha Silén, Malin Edlund och Carolina Sjödén är några av dem som diskuterade skolan.
  • Bygdens framtid. Elin Eriksson hoppas på engagemang inför skolmötet i Bergby.

Hamrångeföräldrar reagerar kraftigt mot förslaget att lägga ned högstadiet i Bergby och tvinga eleverna att gå på högstadiet i centrala Gävle.

Annons

Protestlistor är på gång och diskussion är redan het, trots att inga beslut ännu är fattade och förslaget bara är ett av många i det diskussionsunderlag för hur skolan i Gävle kommun ska förändras.

– De föreslagna förändringarna i den bristfälliga utredningen har inte tagit hänsyn till hur mycket skolan betyder för en bygd. Norrsundet är redan hårt drabbat då både fabrik och sågverk försvunnit, säger Elin Eriksson, förälder i Bergby.

Alla föräldrar med barn i skolåldern upp till årskurs åtta har bjudits in till ett så kallat dialogmöte för att diskutera förändringar inom skolan. I Bergby är mötet i morgon kväll (onsdag).

Under söndagskvällen träffades ett antal föräldrar för diskutera situationen och hur en nedläggning av skolan skulle slå mot samhället.

– Att multinationella företag struntar i konsekvenserna är väl en sak, men när den egna kommunen också slår på dem som redan ligger, då känns allt fruktansvärt, anser Elin Eriksson.

Föräldrarna runt bordet har räknat ut att om högstadiet stängs och barnet ska pendla åtta mil per dag så blir det det 1 440 mil per läsår, 4 400 mil för hela högstadiet. Sedan tillkommer gymnasiet med ytterligare 4 400 mil.

– Det märkliga är att ett av nämndens argument att stänga högstadiet i Bergby är att resorna för lärarna minskar! Men alla barnen då? Och vart tog miljöpolicyn vägen? Hur mycket kostar resorna för alla? Har man räknat på det tro? Och tomma skollokaler? undrar en pappa.

Föräldern Terése Öström konstaterar att barnen tvingas sitta nästan två timmar per dag på bussen.

– När ska läxorna göras? Fritidssysselsätttningar kommer dom inte att orka med. Och vad händer då med bygdens föreningar?

Att landsbygdens barn kommer att hamna i ett sämre läge är Zenitha Silén övertygad om.

– Våra förutsättningar är redan dåliga, trots att vi betala samma skatt som alla andra i kommunen, undrar hon.

Carolina Sjödin och Malin Edlund har valt Hamrånge för att barnen ska få växa upp på landet och gå i en liten skola. En nedläggning av högstadiet leder till utflyttning och utarmning, förutspår dom.

Nu hoppas gruppen att så många som möjligt kommer till mötet på Centralskolan i morgon kväll.

Deras uppfattning är klar – det handlar om hela bygdens framtid.

Annons
Annons
Annons