På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Forsbackadamer firar 80 år som ”husmödrar”

+
Läs senare
/

Husmodersföreningen i Forsbacka fyller 80 år. Det firade medlemmarna på fredagseftermiddagen med middag på Forsbacka Wärdshus.– När föreningen bildades var hjälpbehovet stort, i dag träffas vi mest och har trevligt, säger ordförande Åsa Källberg.

Husmodersföreningen i Forsbacka bildades för 80 år sedan av fruar till tjänstemännen på Forsbacka bruk. De flesta var på den tiden hemmafruar och ville ha något att göra.

– Då var hjälpbehovet stort hos alla arbetskraftsinvandrare som kom. Föreningen hjälpte till med mat och kläder till behövande, berättar Åsa Källberg.

I dag ser det annorlunda ut. Föreningen har ett 50-tal medlemmar och ordnar träffar någon gång i månaden, bland annat gör man studiebesök hos matproducenter som Ockelbo kyckling, Gefleortens och Gevalia.

Många medlemmar brinner för det årliga uppdraget att handla julklappar till behövande barn. De levereras i två stora säckar till Valbo församling som sedan delar ut dem till barnen.

Husmodersföreningen har i dag en hög medelålder. De yngsta medlemmarna är 60 år, men de flesta är över 70.

– Det är lite motigt att locka nya medlemmar. Tidigare hade vi en aktiv vävarstuga och litteraturcirklar, men i dag har vi bara musiklyssnarcirklarna kvar, säger Åsa Källberg.

Vilket är då Åsa Källbergs bästa husmorstips?

– Det är att mannen i huset har lika stort ansvar för hemmet som kvinnan har. Det har i alla fall funkat hemma hos oss.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons