Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Forsbackadamer firar 80 år som ”husmödrar”

/
  • Middag och musik. 80-årsjubileumet i Forsbacka Wärdshus firades med middag, musik och föredrag om föreningens historia.
  • Firade. Åsa Källberg, ordförande för Husmodersföreningen i Forsbacka, samlades med de andra medlemmarna i Forsbacka Wärdshus för att fira föreningens 80-årsjubileum.
  • Flaggade. Elisabeth Svärd höll stolt den svenska flagga som husmodersföreningen i Forsbacka har haft sedan 1930-talet.
  • Enda mannen. Lasse Andersson var ensam man på plats när husmodersföreningen firade. Hans uppgift var att underhålla damerna med musik.

Husmodersföreningen i Forsbacka fyller 80 år. Det firade medlemmarna på fredagseftermiddagen med middag på Forsbacka Wärdshus.
– När föreningen bildades var hjälpbehovet stort, i dag träffas vi mest och har trevligt, säger ordförande Åsa Källberg.

Annons

Husmodersföreningen i Forsbacka bildades för 80 år sedan av fruar till tjänstemännen på Forsbacka bruk. De flesta var på den tiden hemmafruar och ville ha något att göra.

– Då var hjälpbehovet stort hos alla arbetskraftsinvandrare som kom. Föreningen hjälpte till med mat och kläder till behövande, berättar Åsa Källberg.

I dag ser det annorlunda ut. Föreningen har ett 50-tal medlemmar och ordnar träffar någon gång i månaden, bland annat gör man studiebesök hos matproducenter som Ockelbo kyckling, Gefleortens och Gevalia.

Många medlemmar brinner för det årliga uppdraget att handla julklappar till behövande barn. De levereras i två stora säckar till Valbo församling som sedan delar ut dem till barnen.

Husmodersföreningen har i dag en hög medelålder. De yngsta medlemmarna är 60 år, men de flesta är över 70.

– Det är lite motigt att locka nya medlemmar. Tidigare hade vi en aktiv vävarstuga och litteraturcirklar, men i dag har vi bara musiklyssnarcirklarna kvar, säger Åsa Källberg.

Vilket är då Åsa Källbergs bästa husmorstips?

– Det är att mannen i huset har lika stort ansvar för hemmet som kvinnan har. Det har i alla fall funkat hemma hos oss.

Annons
Annons
Annons