Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Frågorna hopas kring polischefen

/
  • Det var när polisen hittade amfetamin och pengar i polischefens sambos båt som den åländska knark-utredningen fick ny fart i form av även en svensk brottsutredning.  Enligt uppgifter i Aftonbladet beslagtogs en halv miljon kronor i kontanter.

Frågorna hopar sig kring polisens agerande kring polischefen och hennes brottsmisstänkte sambo. Varför agerade inte polisledningen tidigare? Varför dröjde det flera dagar innan husrannsakan gjordes i hennes hem? Varför blir inte hon också brottsmisstänkt? Väldigt få svar gavs under fredagen.

Annons

– Det är total sekretess på det här, säger Magnus Berggren, vice chefsåklagare i Uppsala.

Om själva polisutredningen varken kan eller vill Gävleborgspolisen säga något officiellt. Den har flyttats över till Uppsalapolisen. Därifrån var beskedet under fredagen oförändrat, bara sambon är brottsmisstänkt, inte polischefen. Detta trots fynd av både narkotika och stöldgods under husrannsakan mot sambon.

Erfarna poliser i Gävleborg är minst sagt förvånade över att inga åtgärder har vidtagits mot deras kollega.

– Det är en utredning om grovt brott och man hittar narkotika i bostaden. Då blir alla som har tillgång till den misstänkta, åtminstone i inledningsskedet. Normalt blir man anhållen, säger en polis.

En annan omständighet som förvånar är den sena husrannsakan hos polischefen. Hennes sambo och hans medbrottsling greps på Åland onsdag i förra veckan. Enligt uppgift gjordes husrannsakan i medbrottslingens bostad i Norduppland redan på fredagen. Sedan gick det flera dagar innan polisen gjorde sina fynd i polischefens hem.

– Det ska ske samma dag vid grova narkotikabrott, jag har aldrig varit med om något annat, säger samma polis.

Några förklaringar gick inte att få under fredagen. Uppsalapolisens pressinformatör, Lisa Sannevik, kan inte svara på detaljfrågor om utredningen utan hänvisar till åklagarkammaren i Uppsala. Där har en ny förundersökningsledare inte hunnit läsa in sig på utredningen.

Hans chef, vice chefsåklagare Magnus Berggren, säger att han heller inte vet tillräckligt för att svara på frågor.

– Dessutom är det total sekretess. Det blir väldigt speciellt när flera länders polismyndigheter samarbetar om en utredning, säger han.

Annons
Annons
Annons