Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria som fågeln igen

/
  • Släpptes vid Avan. Ornitologerna Per Aspengren och Martin Alexandersson släppte på fredagen de två tornfalksungarna som nu är omkring två månader gamla.
  • Per Aspengren åkte och hämtade den första falkungen som hittades i Bångs och förde den till Furuviks djurvårdare. Han har ringmärkt fåglarna, men vågar inte tro att han får något livstecken från dem igen.
  • Fågellådor. På fredagen fraktades falkungarna från Furuviksparken till den nedlagda soptippen på Avan i Gävle där de släpptes fria.

De två tornfalksungarna som tagits om hand på Furuviksparken kunde i går flyga mot skyn. Nu kan de jaga sina egna sorkar.
– Det känns bra att de klarar sig, säger ornitologen Per Aspenberg.

Annons

De två rovfåglarna fick en dramatisk start på livet. Knappt två månader gamla har de hunnit falla från en hög tall, bli omhändertagna av ornitologer och inkvarterade i en lada i Furuvik där de serverats samma sorts möss som parkens ormar.

På fredagen stoppades de i lådor och kördes med bil ut på Avan i Gävle. Där släpptes de och kunde fortsätta sina liv i det fria. De flög först åt varsitt håll, i båge, för att sedan flaxande sätta sig bredvid varandra i toppen av ett träd.

– De är riktigt pigga, sade ornitologen Per Aspenberg, när han först öppnade en av lådorna och försökte greppa om den lilla falkens ben för att visa oss.

– Tornfalkar blir inte större än så här, berättar han.

De två tornfalkarna var välnärda och oskadda i juli när en familj hittade först den ena och dagen efter den andra. De låg nedanför en hög tall nära familjens hus i Bångs, Sandviken. Men fåglarna som var några veckor gamla och inte riktigt flygfärdiga kunde inte överleva utan sina föräldrars eller människors hjälp. De behövde matas ytterligare några veckor.

Per Aspenberg, som är engagerad i nätverket Katastrofhjälp fågel och vilt, hämtade en av fåglarna, och Martin Alexandersson den andra. Sedan dess har de ätit och övat flygning i en lada i Furuviksparken.

– De är jätteduktiga på att ta hand om rovfåglar. Men man kan inte lämna dit småfåglar och ekorrar, då skulle de inte ha annat att göra, säger Per Aspenberg.

Annons
Annons
Annons