Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävle återvinner gärna

/
  • På bättringsvägen. Christer Sjöström och Inger Karlsson tycker att återvinningsstationerna i Gävle fungerar bättre och bättre. ”Jag bor i närheten och åker hit med saker några gånger per vecka”, säger Christer Sjöström.
  • Eftersatt. Några av containrarna vid återvinningsstationen på Fjällbackens köpcentrum var överfulla på fredagseftermiddagen.

Gästrike Återvinnare jublar över regeringens avfallsutredning som ­föreslår att kommunerna tar över hela ansvaret för sopinsamling.

– Då kan vi bygga ut insamlingen av ­tidningar och förpackningar vid bostäderna, säger förbundsordförande ­Thomas Nylund.

Annons

Dagens Nyheter avslöjade i veckan att regeringens avfallsutredare Lars Ekecrantz föreslår att kommunerna ska få tillbaka det fulla ansvaret för insamling av sopor.

I dag är det producenterna, som tillsammans äger företaget Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, som ansvarar för återvinningsstationerna för tidningar och förpackningar av papper, glas och metall. Kommunerna, i vårt område i form av kommunalförbundet Gästrike Återvinnare, har hand om hushållssoporna.

– Ansvaret är otydligt mot konsumenterna. Det är ändå alltid vi som får skäll när det inte funkar vid återvinningsstationerna, säger Thomas Nylund.

Det har funnits ett stort missnöje med hur producenterna har skött stationerna. Att de ligger för glest och töms för sällan har orsakat problem i många kommuner.

– Vi har gjort en förstudie i Gävle och funnit att det finns skäl att se över tätheten mellan stationerna. Om vi får ansvaret fullt ut skulle det öppna upp för möjligheter att bygga ut med exempelvis bättre insamling av tidningar och papper vid bostäderna, säger Thomas Nylund.

Enligt FTI:s hemsida finns det i dag 56 allmänna återvinningsstationer runt om i Gävle kommun. När Arbetarbladet åker runt till några av dem ser de flesta välvårdade ut. Utanför den nedlagda Hemköpbutiken i Hemsta hittar vi Christer Sjöström som slänger plast och metall.

– Jag tycker att stationerna är bra i huvudsak men skulle kunna städas lite bättre. Jag är vid full vigör och har bil så för mig är det inget problem att sortera men det är nog svårare om man är rörelsehindrad eller handikappad, säger han.

Hunden ”Scooby Doo” tittar på när matte Inger Karlsson sorterar plast- och pappersförpackningar. Hon är väldigt noggrann med att slänga rätt, bland annat för att inte få skäll av sin dotter.

– Det tar tid för folk att lära sig att sortera soporna. Stationerna fungerar bra men det är bättre att ha dem vid husen där man bor, säger hon.

Annons
Annons
Annons