Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävles förskolor tvingas ta in fler barn

Omkring en tredjedel av Gävles förskolor tar in fler barn till hösten för att få budgeten att gå ihop. Inte på grund av något politiskt sparkrav, utan för att mer pengar än budgeterat gått åt till vikarier.

Annons

– Alternativet skulle vara att göra oss av med personal, säger Karin Sundell, förskolechef på Brynäs och Nynäs.

I förskoleenheten Brynäs/Nynäs finns tolv förskolor. Alla utom fyra utökar antalet barn till i höst. Endast en, Nordangården, får färre barn.

Störst förändring blir det på Klintbergsgården på Nynäs. Det är en förskola som ofta varit i fokus när förskolegruppernas storlek diskuterats. Efter protester från föräldrar, och en genomlysning av allt från lokaler till barnens närvarotider, sänktes barnantalet för ett år sedan från 97 till 86. Sedan dess har småbarnsavdelningarna haft 13 barn och storbarnsavdelningarna 20.

– Klintbergsgården har under ett år haft förmånen att vara prioriterad och få extra mycket medel för att hålla barnantalet nere. Men det är inte hållbart, säger Karin Sundell, förskolechef på Brynäs och Nynäs.

Hon påpekar att barnens närvaro på Klintbergsgården inte är lika hög längre, och menar att det därför inte längre är rimligt att grupperna är så mycket mindre där än på övriga förskolor.

Att barnantalet höjs har ekonomiska orsaker.

– Enhetens vikariebudget för hela året är redan förbrukad. Jag måste hitta ett sätt att reglera det, säger Karin Sundell.

Det är ingen sänkning av elevpengen till förskolorna som ligger bakom barnökningen. Den har räknats upp som vanligt för lönehöjningar och liknande. Men eftersom barn- och ungdomsförvaltningen har en pressad ekonomi finns noll utrymme för förskolorna att överskrida sina budgetar.

– Vi vill ha våra pedagoger kvar. Det kan vi bara om vi tar in fler barn så att vi får mer pengar, säger Karin Sundell.

Annons
Annons
Annons