Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gävleskolor får inte godkänt

/
  • Inte negativt. Emma Bertilsson, Lisa Åström och Sissel Maunonen går på Thoren Business School i Gävle. De tycker alla att det är stora skillnader mellan skolorna i Gävle, men för dem är det ingenting negativt. ”Det är inte flera hundra stycken som går här och därför kan lärarna fokusera mer på eleverna”, säger Lisa Åström.
  • Spekulerar inte. Karin Ahlgren, ordförande Lärarnas Riksförbund i Gävle, vill inte spekulera i varför Gävleborna tycker att skolorna inte är likvärdiga. Däremot tycker hon att skolorna ska erbjuda likvärdig utbildning.
  • Tydliga mål. Metin Bardakci och Josefin Jansson tycker att lärarna på Borgarskolan har tydliga mål med utbildningen och ger dem mycket hjälp.
  • Tobias Karlsson, 18 år, Gävle Handels­programmet, Borgarskolan:– Det är nog ingen större skillnad egentligen. Vissa på friskolorna kan tycka att de är bättre än andra och sedan har de annan mat.
  • Anna Hallén, 19 år, GävleBusiness ­program, Thoren Business School:– Jag har gått både på Vasaskolan och här. Men det som kan vara bra nu är att man har mer att säga till om. Annars är det nog mycket samma.
  • Christoffer Klöverstedt, 15 år.Fordons­programmet, Borgarskolan:– Det är ganska mycket rivalitet. Jag har kompisar som säger att Vasaskolan är bättre än Borgis och tvärtom.
  • Jenny Fohlin, 16 år, Sand­viken Communication program, ­Thoren ­Business School:– Det är säkert skillnad. Det är mer fritt här och eget ansvar eftersom det är en friskola.
  • Mattias ­Larsson,  19 år, Gävle Handels­programmet, Borgarskolan:– Jag tror att en del på friskolorna tycker att de är bättre än andra.

Gävleborna tycker inte att skolorna i kommunen håller samma kvalitet. Det framgår av en rapport från Lärarnas Riksförbund.

Annons

Under tisdagen publicerades Lärarnas Riksförbunds stora undersökning där medborgarnas åsikter om skolan lyftes fram.

500 Gävlebor i åldrarna 16 år och uppåt, deltog i undersökningen. Hälften av dem anser att skolorna i Gävle kommun inte håller samma kvalitet och är därför inte likvärdiga med varandra.

– Jag blir lite ledsen av att se att gapet i skolorna ökar i Gävle. Det ska inte spela någon roll vilken skola man går på. Man ska kunna lita på att alla erbjuder en likvärdig utbildning, säger Karin Ahlgren, ordförande Lärarnas Riksförbund i Gävle.

Oklart varför

Vad det är som gör att Gävleborna upplever att det är skillnader mellan skolorna, kan inte Karin Ahlgren säga, då det inte går att utläsa från rapporten.

”Har bättre datorer”

Arbetarbladet pratat med några gymnasieelever som anser att skillnaderna bland annat ligger i skolmaten, studieupplägg och utrustning.

– Jag tänkte börja på Thoren Business School. Där har de bättre datorer och finare omgivning. Men det är väldigt fritt så tar man inte ansvar blir det svårt. Här har jag fått mycket hjälp från lärarna och det finns tydliga mål, säger Josefin Jansson, som läser Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi på Borgarskolan.

– Vi får tycka till och bestämma mycket mer och lärarna lägger upp kursen efter oss, säger Sissel Maunonen, på Thoren Business School.

Två av tre Gävlebor som svarade på frågorna tycker inte att politikerna gör tillräckligt för att garantera bra kvalitet i skolan.

Hoppas på resultat

Lärarnas Riksförbund hoppas att kommunpolitikerna nu tar till sig resultatet och funderar kring frågorna.

– Det här är en indikation på vad Gävleborna tycker. Det är intressant läsning för oss och det borde det också vara för politikerna, säger Karin Ahlgren, ordförande Lärarnas Riksförbund i Gävle.

Annons
Annons
Annons