weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Gävleskolor får inte godkänt

+
Läs senare
/

Gävleborna tycker inte att skolorna i kommunen håller samma kvalitet. Det framgår av en rapport från Lärarnas Riksförbund.

Under tisdagen publicerades Lärarnas Riksförbunds stora undersökning där medborgarnas åsikter om skolan lyftes fram.

500 Gävlebor i åldrarna 16 år och uppåt, deltog i undersökningen. Hälften av dem anser att skolorna i Gävle kommun inte håller samma kvalitet och är därför inte likvärdiga med varandra.

– Jag blir lite ledsen av att se att gapet i skolorna ökar i Gävle. Det ska inte spela någon roll vilken skola man går på. Man ska kunna lita på att alla erbjuder en likvärdig utbildning, säger Karin Ahlgren, ordförande Lärarnas Riksförbund i Gävle.

Oklart varför

Vad det är som gör att Gävleborna upplever att det är skillnader mellan skolorna, kan inte Karin Ahlgren säga, då det inte går att utläsa från rapporten.

”Har bättre datorer”

Arbetarbladet pratat med några gymnasieelever som anser att skillnaderna bland annat ligger i skolmaten, studieupplägg och utrustning.

– Jag tänkte börja på Thoren Business School. Där har de bättre datorer och finare omgivning. Men det är väldigt fritt så tar man inte ansvar blir det svårt. Här har jag fått mycket hjälp från lärarna och det finns tydliga mål, säger Josefin Jansson, som läser Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi på Borgarskolan.

– Vi får tycka till och bestämma mycket mer och lärarna lägger upp kursen efter oss, säger Sissel Maunonen, på Thoren Business School.

Två av tre Gävlebor som svarade på frågorna tycker inte att politikerna gör tillräckligt för att garantera bra kvalitet i skolan.

Hoppas på resultat

Lärarnas Riksförbund hoppas att kommunpolitikerna nu tar till sig resultatet och funderar kring frågorna.

– Det här är en indikation på vad Gävleborna tycker. Det är intressant läsning för oss och det borde det också vara för politikerna, säger Karin Ahlgren, ordförande Lärarnas Riksförbund i Gävle.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons