På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Gävleskolor får inte godkänt

+
Läs senare
/

Gävleborna tycker inte att skolorna i kommunen håller samma kvalitet. Det framgår av en rapport från Lärarnas Riksförbund.

Under tisdagen publicerades Lärarnas Riksförbunds stora undersökning där medborgarnas åsikter om skolan lyftes fram.

500 Gävlebor i åldrarna 16 år och uppåt, deltog i undersökningen. Hälften av dem anser att skolorna i Gävle kommun inte håller samma kvalitet och är därför inte likvärdiga med varandra.

– Jag blir lite ledsen av att se att gapet i skolorna ökar i Gävle. Det ska inte spela någon roll vilken skola man går på. Man ska kunna lita på att alla erbjuder en likvärdig utbildning, säger Karin Ahlgren, ordförande Lärarnas Riksförbund i Gävle.

Oklart varför

Vad det är som gör att Gävleborna upplever att det är skillnader mellan skolorna, kan inte Karin Ahlgren säga, då det inte går att utläsa från rapporten.

”Har bättre datorer”

Arbetarbladet pratat med några gymnasieelever som anser att skillnaderna bland annat ligger i skolmaten, studieupplägg och utrustning.

– Jag tänkte börja på Thoren Business School. Där har de bättre datorer och finare omgivning. Men det är väldigt fritt så tar man inte ansvar blir det svårt. Här har jag fått mycket hjälp från lärarna och det finns tydliga mål, säger Josefin Jansson, som läser Samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning ekonomi på Borgarskolan.

– Vi får tycka till och bestämma mycket mer och lärarna lägger upp kursen efter oss, säger Sissel Maunonen, på Thoren Business School.

Två av tre Gävlebor som svarade på frågorna tycker inte att politikerna gör tillräckligt för att garantera bra kvalitet i skolan.

Hoppas på resultat

Lärarnas Riksförbund hoppas att kommunpolitikerna nu tar till sig resultatet och funderar kring frågorna.

– Det här är en indikation på vad Gävleborna tycker. Det är intressant läsning för oss och det borde det också vara för politikerna, säger Karin Ahlgren, ordförande Lärarnas Riksförbund i Gävle.

 • Så här ­svarade Gävleborna

  Tycker du att skolorna i din kommun håller samma kvalitet?

  Ja 14%

  Nej 48%

  Vet ej / ingen uppfattning 38 %

  Är det nödvändigt och rätt att använda sig av legitimerade lärare?

  Ja 86%

  Nej 9%

  Vet ej/ ingen uppfattning 5%

  Tycker du att politikerna gör tillräckligt för att garantera en bra kvalitet i skolan?

  Ja 8%

  Nej 66%

  Vet ej/ ingen uppfattning 27%

  Tror du att resultatutvecklingen skulle gynnas eller missgynnas av att staten tar ett ansvar för finansieringen av skolan, i stället för kommunerna, som i dag?

  Gynnas 61%

  Missgynnas 4%

  Spelar ingen roll 18%

  Vet ej / ingen uppfattning 17%

  Tycker du att det ska finnas begränsningar för vinster som delas ut från friskolor?

  Ja, det bör finnas begränsningar 79%

  Nej, inga begränsningar behövs 12%

  Vet ej/ ingen uppfattning 10%

  Fotnot: Undersökningsföretaget Novus har utfört intervjuerna som resultatet bygger på. Totalt deltog 10 500 personer i 21 större kommuner i Sverige, i undersökningen. 500 av dem var Gävlebor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons