Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här blir industrispill till energi

/
  • Premiär. Igår skottades det första bränslet i form av bark in i den nya pannan. Bränslet transporteras in i anläggningen via rännan.
  • Inför kyligare tider. Bränsle lagras inför vintersäsongen, då pannan kommer att gå på högvarv.
  • Stolt start. Inger Lindbäck, Gävle energi, Maria Carendi, Bomhus energi, Conny Malmqvist, Bomhus energi, Mats Törnkvist, Korsnäs och Johanna Stenson, Korsnäs inspekterar modellen av den nya pannan.

Igår skyfflades den ­första barken in i den nya pannan på biokraft­värmeverket i Bomhus. Bark som bland ­annat ska omvandlas till ­värme för hälften av alla kunder i Gävle Energis fjärrvärmenät.

Annons

Det är premiärlasset vi ser, förklarar Mats Törnkvist som är teknisk direktör på Korsnäs. Bark rasar ur en traktorskopa ner i en ränna, och transporteras i maklig takt in i den nya pannan på Korsnäs område.

Här ska bland annat Korsnäs eget spill i form av bark, spån och returträ från och med januari bli till energi. Än så länge är det bara test.

– Vi vill utnyttja de resurser som finns i form av spill från industrin. På så sätt kan vi säkra en miljöanpassad leverans till fjärrvärmenätet, säger Inger Lindbäck, områdeschef för energiproduktion på Gävle Energi.

Den nya anläggningen provkörs under hösten och startar på allvar i januari. Men redan nu gör pannan väsen av sig, det pågår ångblåsning för att rena turbinerna från små partiklar vilket skapar en hel del oljud.

Biobränslet kommer att ersätta tusentals kubikmeter fossil olja, och omvandlas till ånga och värme. Korsnäs kommer att få halva sitt elbehov försörjt av den nya pannan och samtidigt pumpas värme ut till hälften av alla fjärrvärmekunder hos kommunala Gävle Energi.

– Vi minskar koldioxidutsläppet med 60 000 ton per år, med det bidrar vi också med en betydande del för att uppfylla de regionala miljömålen, säger Mats Törnkvist.

Det är ungefär två år sen man började bygga, och nu reser sig den nya pannan väl synlig, men ändå lite i skymundan av de andra jättelika pannorna inne på Korsnäs. Totalt har 1,8 miljarder investerats i anläggningen, som ägs av Bomhus energi AB.

Företaget samägs av kommunen och Korsnäs AB och målet är att säkra energitillgången på lång sikt genom att samarbeta. Avtalet sträcker sig ända fram till 2028, och lika länge kommer fabriken enligt Mats Törnkvist att finnas kvar i någon form.

– Absolut.

Annons
Annons
Annons