På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Hemligt hus öppnade dörren

+
Läs senare
/

Ett hemligt hus där finklädda män går ut och in. På lördagen kunde alla som ville besöka Frimurarhuset i Gävle. – Jag har alltid undrat hur det ser ut här inne – nu tog jag chansen, säger Anita Turstedt.

Anita är född och uppvuxen i Gävle. Men det pampiga huset på Kyrkogatan 26 har hon aldrig varit inne i. Inte förrän nu. Men när hon såg att frimurarna skulle ha öppet hus passade hon på.

– Det känns lite speciellt att få komma in och det är väldigt fint här inne.

Vägarna pryds av målningar och de sköldar som medlemmar som kommit upp sig i graderna får skapa.

– Jag hade en släkting som var med, jag letade efter hans sköld men fick veta att den var på renovering, berättar Anita.

Lena och Thorsten Sahlström bor grannar med Frimurarhuset och de har nyfiket betraktat det och undrat vad som sker där inne.

– Vi ser att det är tänt ibland och att finklädda herrar går in och går ut men vi har inte vetat vad de har har för sig, berättar Lena som även tagit med sig barnbarnet Pontus Ekström.

Frumurarnas ritualer är fortfarande hemliga men på det öppna huset fick besökarna i alla fall uppleva hur ritualerna avslutas – då släcks ljuset och medan musik spelar lyses stjärnhimlen i ceremonisalens tak gradvis upp.

Vill man få veta mer än så måste man gå med. Och för att bli frimurare krävs att man är kristen, man, minst 24 år, har yrkeserfarenhet och dessutom ska man helst bli rekommenderad av minst två medlemmar.

Kvinnor får nöja sig med att följa med sina frimurande män på vårutflykter, gåsmiddagar och andra kringaktiviteter.

  • Frimurarna firar 150 år i Gävle

    I Gävleområdet finns idag omkring 250–300 frimurare som träffas i ordenshuset som ligger på Kyrkogatan, intill Gamla Grand.

    Frimurarnas mål är att verka för mänsklighetens förbättring och förädling. Man arbetar med personlig utveckling och tanken är att man genom att bli en god människa ska bidra till goda saker i samhället. Man samlar också in pengar till välgörenhet.

    Ordenssystemet består av tio grader och för att stiga i graderna måste man utvecklas och genomgå olika ceremonier som är hemliga tills man genomgår dem.

    Gävles äldsta frimurarloge heter Polstjernan och den fyller i år 150 år.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons