Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högbomördare inte psyksjuk

(Ny version) Nu är det möjligt för Gävle tingsrätt att döma ut fängelse för sambon som knivdödade Ingemar Inke Wallin i midsomras i Högbo. På fredagen kom den rättspsykiatriska undersökningen som visade att hon inte var allvarligt störd vid dådet.

Annons

Att kvinnan var skyldig kom tingsrätten fram till redan när förhandlingen avslutades för några veckor sedan. Men någon dom avkunnades inte, utan rätten beställde en stor rättspsykiatrisk undersökning. Om den hade visat att hon led av en allvarlig psykisk störning hade påföljden blivit rättspsykiatrisk vård i stället för fängelse.

Utlåtandet som kom på fredagen visar att det inte finns något hinder att döma henne till fängelse. Hon led inte av en allvarlig psykisk störning när brottet ägde rum eller när undersökningen gjordes.
Kvinnan har medgett att hon dödade honom, men har hävdat att hon kände sig hotad och att det skedde i nödvärn. Polisutredningen visar att Inke Wallin dödades med flera tiotals knivhugg. För en bekant berättade kvinnan dagen efter att hon väntat tills han somnat i soffan innan hon attackerade honom.
Tingsrätten trodde inte på nödvärnsargumenten, utan slog fast att hon hade uppsåt att döda honom.
Tingsrättens dom kommer senare.

Annons
Annons
Annons