Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Holmberg: ”Stoltheten är på väg tillbaka”

/
  • ”Jag tycker att Gävleborna har mer självförtroende, man är stolt på ett helt annat sätt än tidigare år.”, summerar Barbro Holmberg 2013.
  • En av händelserna under 2013 som landshövdingen minns särskilt är kungabesöket i augusti. Här är från det tidigare besöket 2009 då kungaparet besökte Gästrikland.

Satsa på turism, plugga till ingenjör eller utbilda dig inom den offentliga sektorn.

Det är landshövdingen Barbro Holmbergs tips inför 2014.

– Besöksnäringen är vår framtid, där finns jobben, säger hon bestämt.

Annons

Trots att Barbro Holmberg är snuvig och hostar om vartannat tar hon piggt emot och berättar entusiastiskt om hennes sjätte år som landshövding när vi ses på slottet i Gävle.

– Jag har världens bästa jobb, jag kan inte tänka mig något roligare jobb, förklarar hon entusiasmen, medan hon tacksamt konstaterar att regeringen gett henne förtroende att fortsätta leda länet ytterligare ett och ett halvt år.

Hennes arbete som landshövding innebär att hon är regeringens representant i Gävleborg. I åtagandet ingår framför allt att hålla koll på tillståndet i länet.

Hur är tillståndet i Gävle?

– Alla städer har sina ups and downs, men jag har sett en positiv framtidssyn under året som har gått. Gävleborna har mer självförtroende, man är stolt på ett helt annat sätt än tidigare år, säger hon och fortsätter energiskt,

– Att arbetslösheten minskar är viktigt. Den minskar naturligtvis från en hög nivå, men den minskar. Och så ser vi nya näringar och nya företag vilket bidrar till att man känner sig stolt som Gävlebo.

Trots att Gävleborg allt som oftast hamnar i topp när arbetslösheten mäts, särskilt bland ungdomar, har Holmberg hittat glädjeämnen under året: siffror från Arbetsförmedlingen signalerar om en ökning av lediga jobb i länet och att arbetslösheten minskar, om än sakta.

– Och så har vi ett stadigt ökande nyföretagande, men det finns förstås en diskrepans. På vissa ställen i länet minskar produktionen och företag lägger ned, säger hon och blickar bort mot Alderholmen.

I dagarna lägger Cloetta ned fabriken i Gävle och under året har landshövdingen tillsammans med kommunen, arbetsförmedlingen och arbetsgivare arbetat för att så många som möjligt av de 152 anställda ska hitta nya sysselsättningar.

– Precis som när Ericsson och Stora Enso la ned sina fabriker, så kommer en hel del kompetens och kunskap att frigöras när Cloetta lägger ned. Min uppgift är att matcha ihop kompetensen med näringslivet, säger hon.

Sedan Holmberg tillträdde som landshövding har många av länets traditionella industrijobb försvunnit och Holmberg själv tror att turismbranschen är framtiden.

– Gävleborg hade den näst största ökningen av kommersiella övernattningar i landet förra året och vi har väldigt mycket att locka med här i Gävleborg, säger hon och fortsätter,

– Det finns en gammal bild av Gävle och länet som är väldigt grå, men den stämmer inte. Gävle är en otroligt vacker stad och det finns en enorm potential i besöksnäringen.

Förutom det strategiskt perfekta läget nära huvudstaden och Arlanda nämner Holmberg Furuvik, Kungsberget, Wij trädgårdar och så vill hon framhäva Gävleborgs världsarv – Hälsingegårdarna, som också Holmberg invigde och firade stort förra året.

– Det var magiskt. En av de stora upplevelserna under 2013, säger hon.

En annan upplevelse Barbro Holmberg gärna minns från året som har gått är kungabesöket i augusti då hon fick möjligheten att visa kungaparet runt i länet. En skock diplomater och andra landshövdingar hann Holmberg också valla runt i länet.

– Att skapa mötesplatser för länets företagare och att marknadsföra länet är mitt mål för 2014.

Inför nästa år önskar Holmberg att alla länets ungdomar får en praktik- eller studieplats och helst skulle hon vilja se att fler företag vände sig till högstadieungdomar och berättar vilken kompetens man efterfrågar.

– Det är ju otroligt svårt för ungdomar att veta vad de ska satsa på när de är 15, men om de fick träffa företagare, eller allra helst unga förebilder, kanske de kan få en bättre inblick i arbetslivet, säger hon.

Annons
Annons