Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon blir ny kyrkoherde

/

Fyra manliga kyrkoherdar ersätts av en kvinnlig.

Gävles blivande storpastorat kommer att ledas av Christina Eriksson, 53, från Göteborg.

– Gävle kommer att bli ett drömpastorat, säger hon.

Annons


Hon har en gedigen erfarenhet som präst, visat prov på gott ledarskap och har erfarenhet av att leda en organisation av samma storlek som det blivande storpastoratet i Gävle. Så motiverar kyrkonämndens ordförande Roberth Krantz rekryteringen av Christina Eriksson.

Han tycker att det är extra spännande att det blir en kvinnlig kyrkoherde.
– Dels tycker jag att kvinnor generellt är goda ledare, sedan visar det här också att kyrkan äntligen får kvinnliga befattningshavare på högre tjänster, säger Roberth Krantz, men betonar:
– Det är inte så att vi har valt henne för att hon är kvinna, utan det är en positiv följdeffekt.

När Arbetarbladet når Christina Eriksson sitter hon i ett möte för att planera sitt avslut som kyrkoherde i Lundby församling i Göteborg.
– Jag ser verkligen fram emot detta. Förändringar innebär ofta att folk blir oroliga, men tillsammans ska vi göra det här jättebra. Det ska bli kul, säger hon.
Christina Eriksson tillträder sin tjänst vid årsskiftet, samtidigt som de fyra församlingarna Bomhus, Staffan på Brynäs, Maria i Sätra och Heliga Trefaldighet i centrala och södra Gävle blir ett enda pastorat. Tidigare har varje församling haft sin egen kyrkoherde.
– Gävle är en stad där storleken på pastoratet inte blir oändligt stort, utan överblickbart, säger Christina Eriksson som lockades av det faktumet.

Hon konstaterar att den enskilde medlemmen kanske inte kommer att märka av omstruktureringen så mycket.
– Jag tänker att det som är kyrkan i dag ska vara kyrkan i morgon också. Förändringarna kanske mest sker på ett organisatoriskt plan, säger hon.
Samtliga fyra nuvarande kyrkoherdar kommer att ha kvar sina anställningar. Vilka roller de kommer att ha är inte bestämt ännu.

Annons
Annons
Annons