Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ica anmäler Panaxia för stöld av 1 miljon

/
  • Ica-handlaren Jan Håkansson har polisanmält Panaxia för förskingring av 1 062 000 kronor som företaget hämtat från Ica Kvantum på Fjällbacka.

Ica Kvantum på Fjällbacken har polisanmält säkerhetsföretaget Panaxia för grov förskingring på drygt en miljon kronor.

Annons

Säkerhetsföretaget Panaxia hade ett avtal med Ica Kvantum på Fjällbacken om att hämta pengar från butiken och sätta in dem på affärens konto. Men när Panaxia försattes i konkurs 5 september hade bolaget hämtat pengar som enligt Ica Kvantum inte fördes in på affärens konto.

Handlaren Jan Håkansson, som har gjort polisanmälan, säger att det är 1 062 000 kronor som saknas.

– Vi har blivit rånade av säkerhetsbolaget, så känns det ju, säger han.

Panaxia utreds sedan tidigare av Ekobrottsmyndigheten. I april i år häktades två tidigare chefer på Panaxia misstänkta för grov ekonomisk brottslighet. Som TT rapporterade i går saknas mångmiljonbelopp på kontot där pengar som företaget hämtade från sina kunder sattes in.

Två dagar efter konkursen kontaktade företagets ledning själva ekobrottsmyndigheten. Företagets sista vd, Monica Hallin, vill inte kommentera det enskilda fallet med Ica Kvantum, men tror att pengarna som har försvunnit nu hör samman med misstankarna mot de tidigare ledningspersonerna.

– Utredningen får visa var de här pengarna har tagit vägen. Vi har själva gått till Ekobrottsmyndigheten och sagt att ”vi misstänker att det här är något som har pågått i flera år”. Vi vill att Ekobrottsmyndigheten ska utreda det här i samband med de tidigare misstankarna. För det här hänger ihop, säger Monica Hallin.

Inte heller konkursförvaltarna på advokatfirman Lindahl vill kommentera Ica Kvantums polisanmälan.

– Vi vill inte kommentera enskilda fall, men rent allmänt samarbetar vi med Ekobrottsmyndigheten för att reda ut vad som har hänt i Panaxia, säger kommunikationsansvarige Niklas Carlsson.

Konkursförvaltarna försöker hitta nya ägare till Panaxia som kan driva företaget vidare och rädda jobben för cirka 400 anställda. Men Jan Håkansson tvivlar på att företaget kan vinna tillbaka förtroendet.

– Alla kunder som de har måste ju bli fundersamma om företaget inte sätter in pengarna på det konto som de ska göra. Jag tycker att det är en väldig risk att ha med dem att göra.

Annons
Annons
Annons