Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inger behövs på ABF – men kan inte anställas

/
  • Ny medarbetare. Inger Mattsson är sedan februari receptionist på ABF Gästrikebygden. Det är en plats i Jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. Hon trivs med sysselsättningen, men tvivlar på att den leder till ett fast jobb.

Inger Mattsson är en av Gävleborgs drygt 1 300 Fas 3:are. Hon säger att hon haft tur. Hon trivs bra med sin sysselsättning, i receptionen på ABF Gästrikebygden.

– Men jag tvivlar på att det här leder till ett fast jobb, säger hon.

Annons

Inger arbetade som kontorist på Piab i 23 år. Men 2006 flyttade företaget sin administration till Örnsköldsvik och Inger miste sitt jobb. Då var hon 57 år. Sedan dess har hon sökt massvis av jobb, utan resultat.

I början av det här året hade hon varit arbetslös så länge att hon hamnade i Jobb- och utvecklingsgarantins tredje fas. Sedan februari är hennes arbetsplats receptionen på ABF Gästrike- bygden.

– Min förhoppning är att jag ska kunna vara kvar här, även om det inte är ett riktigt jobb, säger Inger.

Meningsfulla sysslor

ABF Gästrikebygden sysselsätter ett 40-tal personer som befinner sig i Fas 3. Förutom Inger Mattsson i receptionen finns det även personer som hjälper till i vaktmästeriet och personer som fungerar som bokombud på olika arbetsplatser.

Inger säger sig vara nöjd med sin sysselsättning på ABF, det hon inte är nöjd med är ersättningen från Försäkringskassan.

– Jag har 65 procent av en redan dålig lön. Jag lever under fattigdomsgränsen.

Att ABF får 225 kronor per dag för att Inger sköter deras reception säger Inger att hon inte riktigt vill tänka på.

– ABF har ju köpt nya receptionsmöbler och en dator för min skull. Vi Fas 3:are får också delta i alla aktiviteter på samma villkor som övrig personal. Det känns inte som någon förvaring. Jag utför meningsfulla sysslor på dagarna. Det känns som att tjejerna här uppskattar det jag gör. Har jag varit borta några dagar så säger de att de har saknat mig.

– Mm. Det är frågan om vi skulle klara oss utan Inger. Men vi skulle aldrig kunna anställa någon i receptionen. De pengarna finns inte, säger Lena Johansson, en av Ingers nya medarbetare på ABF.

Inger säger att hon hade önskat mer hjälp av Arbetsförmedlingen direkt när hon blev arbetslös.

Hon hade bara hunnit vara arbetslös i två veckor då hon blev erbjuden ett jobb som löneadministratör, med förbehållet att hon kunde företagets lönesystem. Inger ansökte om en datautbildning från Arbetsförmedlingen, men fick till svar att hon varit arbetslös för kort tid.

Sedan dess har såväl arbetsmarknadsutbildningarna som jobberbjudandena lyst med sin frånvaro. Hon har deltagit i arbetsmarknadscoachning, men tyckte inte att det gav någonting.

– Man blir lite uppgiven, eller rättare sagt mycket uppgiven. Vi, för vi är många äldre i Fas 3, har åldern emot oss. Vi åker bort i första gallringen. Jag söker fortfarande jobb. Det måste vi göra, varje månad måste vi redovisa vilka jobb vi sökt. Men man räknar ju inte med att få något svar.

Annons
Annons
Annons