Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandrarcentrum i Gävle försvinner

I 25 år har Invandrarcentrum haft hand om flyktingmottagandet i Gävle. Men från 1 december vill regeringen flytta huvudansvaret till arbetsförmedlingen.

– Det innebär troligen att Invandrarcentrum läggs ned, säger Peter Hasch, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Annons

På onsdag ska riksdagen debattera och fatta beslut om reformen som kallas nyanlända invandrares etablering på arbetsmarknaden.

Förslaget innebär bland annat att ansvaret flyttas från kommunerna till arbetsförmedlingen och att så kallade ”etableringslotsar” införs för att hjälpa den nyanlände invandraren till arbete. Lotstjänsten ska köpas av företag eller organisationer.

Både bra och dåligt

Cherstin Hansson, enhetschef på Invandrarcentrum, ser både fördelar och nackdelar med förslaget.

– Det som är bra är att arbetsförmedlingen ska arbeta medvetet med nyanlända flyktingar. Jag tror det kan vara bra för unga arbetsföra män med utbildning, men jag vet ju av erfarenhet att alla inte är arbetsföra. Sjuka, traumatiserade och barn måste man jobba med på ett annat sätt och dem talar man inte om här, säger hon.

Osäkert om traumaenhet

Statsbidraget till flyktingsmottagningen används nu även för språkstöd till barn i skolan och för att täcka socialtjänstens kostnader för socialbidrag under det så kallade tredje året. Men statsbidraget går också till en flyktingtraumaenhet som drivs med stöd från landstinget.

Vill fortsätta

På departementet för integration och jämställdhet kan man inte svara på hur mycket pengar kommunerna ska få till det arbetet framöver.

– Vi får återkomma till närmare detaljer, men en rad viktiga insatser kommer fortfarande ske i kommunerna, säger Yoav Bartal, pressekreterare hos integrationsminister Nyamko Sabuni.

Peter Hasch, S, skulle hellre fortsätta med flyktingmottagningen i kommunal regi.

– Vi har jobbat bra med det här och om arbetsförmedlingen misslyckas faller ansvaret ändå tillbaka på kommunen och påverkar våra utbetalningar av socialbidrag. Arbetsförmedlingen har inte samma incitament, säger Peter Hasch.

Elva anställda

Invandrarcentrum har i dag ansvar för nyanlända flyktingar under två år. Om reformen genomförs upphör flyktingmottagningen successivt. På Invandrarcentrum finns elva anställda, varav sex är introduktionshandläggare.

– Det här har varit en aktuell fråga hos oss i två år. De vet om att jobben kommer att försvinna, säger Cherstin Hansson.

Annons
Annons
Annons