Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan rustas upp först 2014

/

De gamla ekonomibyggnaderna på Skogskyrkogården får inte rivas, trots att de är utdömda, förfallna och saknar användning.

Annons

Mögel och fuktdoften tränger ut ur den gamla verkstadsbyggnaden på Skogskyrkogården när Patrik Blomberg öppnar dörren. Det är för farligt att gå in. Taket har till stora delar kollapsat och allehanda bråte ligger runt om i den stora, tomma lokalen.

Bredvid ligger ekonomibyggnaden, och tvärsemot ligger det som var kallförrådet. Byggnaderna har stått tomma sedan 2001, men på grund av dess kulturhistoriska värde finns det en kammarrättsdom på att de inte får rivas.

Gävle kyrkliga samfällighet vet dock inte hur eller om en upprustning kan finansieras.

– Vi har sökt kyrkoarkivarisk ersättning, men vi vet inte om vi kommer att få pengar. Vi vet inte om vi kommer att få en enda krona, säger kyrkogårdschefen Patrik Blomberg.

Byggnaderna ritades av arkitekten Bernt Nyberg, som föddes i Ockelbo. Arkitekten är välkänd för sina byggnader inom den så kallade nybrutalismen anda, och han arbetade främst i betong och tegel. Dessa är de enda kända byggnaderna som han ritade i trä.

Enligt en extern utredning kommer det att kosta tio miljoner kronor att rusta upp byggnaderna. Men även om de återställs har inte kyrkan någon användning av dem.

– Vi är inte emot att bevara det gamla, tvärtom, vi har flera restaureringsprojekt på gång. Men man måste titta på vad som är rimligt – ska vi använda 10 miljoner av skattebetalarnas pengar för att rusta upp byggnader som ändå kommer att stå tomma? säger Patrik Blomberg.

Om han fick bestämma skulle det skapas en ceremoniell plats med växtbeklädda spaljéer på gården. Dessutom skulle det finnas ett litet utomhusmuseum som visade hur det såg ut tidigare.

– Jag är trädgårdsmästare och ser potentialen i hur fint det skulle kunna vara. Samtidigt har jag förståelse för länsstyrelsen, arkitekten är känd och detta är hans enda byggnad i trä.

Annons
Annons
Annons