Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd efterlyser nya tag mot hemlösheten

/
  • Vill se nytänk. ”Det behövs något nytt, vi behöver goda exempel”, säger Lili André (KD) som vill se att Gävle kommun vågar tänka i nya banor för att komma till rätta med hemlösheten i staden.
  • Analys krävs. Kristina Eriksson, ledamot i socialnämnden (KD), och Rolf Karlsson, ordförande i RFHL Gävle, anser att det krävs en mer grundlig analys av problemet för att kommunens handlingsplan mot hemlöshet ska kunna göra någon skillnad.

Gävle kommun håller på att slarva bort möjligheten att göra något bra med sin handlingsplan mot hemlöshet.

Det anser Kristdemokraterna som vill se en bättre analys av problemet och mer nytänkande kring lösningarna.

– Kommunen måste sätta det här högre på agendan, säger oppositionsrådet Lili André (KD).

Annons

Kristdemokraterna i Gävle kommun anser att övriga partier inte tar kommunens handlingsplan mot hemlöshet på tillräckligt stort allvar.

När socialnämnden i onsdags skulle besluta i frågan om akutboenden för de hemlösa reserverade sig Kristina Eriksson (KD).

Hon anser att de två alternativ som socialtjänsten tagit fram, och som kommunfullmäktige nu fått i uppdrag att besluta om, är som pest eller kolera.

– Vi fick fem minuter på oss att studera förslagen innan vi skulle fatta beslutet. De behov som finns framkommer inte i texten. Jag kan inte ta det på mitt ansvar att fatta ett beslut, det behövs mer underlag, säger Kristina Eriksson.

Socialtjänsten uppger att fem till sju personer helt saknar bostad i Gävle men Kristdemokraterna tror att det rör sig om betydligt fler än så, minst 15–20 stycken. Det tror även Rolf Karlsson, ordförande i den politiskt obundna föreningen RFHL (rättigheter, frigörelse, hälsa, likabehandling).

– Om det finns fem till sju hemlösa, hur kan det komma sig att jag lokaliserar två stycken på en 10 minuters promenad mot Kärleksparken och när jag pratar med dem får jag namn på 15 till?, säger han.

Kristdemokraterna vill därför se en mer grundlig analys av hemlöshetsproblemet innan några beslut fattas. Och de efterlyser mer nytänkande när det gäller att hitta lösningar.

Oppositionsrådet Lili André (KD) framhåller konceptet ”Housing first” som går ut på att de hemlösa får tillgång till en bostad innan det ställs krav på dem att bli fria från missbruk. I Helsingborg prövades metoden på 20 personer och efter ett och ett halvt år hade 16 av dem fortfarande kvar sitt boende.

– Det är en framgångssaga och jag skulle vara stolt om Gävle vågade prova något liknande, säger hon.

Annons
Annons
Annons