Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kina vill lära om vår äldreomsorg

/
  • Åhörare. Den kinesiska delegationen ville lära sig om den svenska äldreomsorgen.
  • ´Partners. Kommunstyrelsens vice ordförande Per Johansson (S) tillsammans med Wang Qingli, vice borgmästare i Zhuhai.
  • Föreläsning. Johan P Bång, VD för Future position X, håller en presentation för den kinesiska delegationen.

En delegation från Gävles kinesiska vänort Zhuhai har varit på besök. Förutom att träffa representanter från kommunen har de mött företaget Opencare och lärt sig om den svenska äldreomsorgen.

Annons

Det var ett intensivt besök för den kinesiska delegationen. De kom på torsdagskvällen, och besökte bland annat Mackmyra och Future Position X på fredagen. Under eftermiddagen träffade de representanter för företaget Opencare som arbetar med tekniska lösningar inom vården.

– Vi fäster stor vikt vid äldreomsorgen i Kina, från den lokala nivån upp till den centrala regeringen. Det finns ett gammalt kinesiskt ordspråk som lyder: ”det finns inga unga människor utan de äldre”, säger Wang Qingli, Zhuhais vice borgmästare och delegationens ledare.

Enligt den statligt styrda tidningen China Daily förväntas Kina år 2015 försörja 40 miljoner äldre som är beroende av vård och omsorg. Traditionellt har familjerna sörjt för de äldre i Kina, något som blir svårare med en större äldre befolkning. Wang Qingli menar att Kina kan lära sig av svenska erfarenheter inom äldreomsorg.

– De demografiska strukturerna håller på att ändras, och vår population blir allt mer mobil där det är svårt för familjerna att ta hand om de äldre när de yngre flyttar iväg, säger Wang Qingli.

Opencare i sin tur ser Kina som en stor potentiell marknad.

– Det bor ju 1,3 miljarder i Kina. Och det är en ganska låg medelålder nu men den blir ju äldre, säger Calle Norberg, styrelseordförande i Opencare.

Per Johansson (S), vice styrelseordförande i Gävle kommun, menar att parterna kan lära sig av varandra. Trots att besöket bara varade i två dagar har samarbetet utvecklats säger han.

– Det tydligaste är att vi har kommit på en nivå där vi talar om samma saker. Det ser likadant ut både i Sverige och i Kina: fler äldre som blir mer och mer ensamma när barnen flyttar, och det är spännande att vi har samma problemformulering, även om det inte är några roliga bekymmer.

Annons
Annons
Annons