På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Kina vill lära om vår äldreomsorg

+
Läs senare
/

En delegation från Gävles kinesiska vänort Zhuhai har varit på besök. Förutom att träffa representanter från kommunen har de mött företaget Opencare och lärt sig om den svenska äldreomsorgen.

Det var ett intensivt besök för den kinesiska delegationen. De kom på torsdagskvällen, och besökte bland annat Mackmyra och Future Position X på fredagen. Under eftermiddagen träffade de representanter för företaget Opencare som arbetar med tekniska lösningar inom vården.

– Vi fäster stor vikt vid äldreomsorgen i Kina, från den lokala nivån upp till den centrala regeringen. Det finns ett gammalt kinesiskt ordspråk som lyder: ”det finns inga unga människor utan de äldre”, säger Wang Qingli, Zhuhais vice borgmästare och delegationens ledare.

Enligt den statligt styrda tidningen China Daily förväntas Kina år 2015 försörja 40 miljoner äldre som är beroende av vård och omsorg. Traditionellt har familjerna sörjt för de äldre i Kina, något som blir svårare med en större äldre befolkning. Wang Qingli menar att Kina kan lära sig av svenska erfarenheter inom äldreomsorg.

– De demografiska strukturerna håller på att ändras, och vår population blir allt mer mobil där det är svårt för familjerna att ta hand om de äldre när de yngre flyttar iväg, säger Wang Qingli.

Opencare i sin tur ser Kina som en stor potentiell marknad.

– Det bor ju 1,3 miljarder i Kina. Och det är en ganska låg medelålder nu men den blir ju äldre, säger Calle Norberg, styrelseordförande i Opencare.

Per Johansson (S), vice styrelseordförande i Gävle kommun, menar att parterna kan lära sig av varandra. Trots att besöket bara varade i två dagar har samarbetet utvecklats säger han.

– Det tydligaste är att vi har kommit på en nivå där vi talar om samma saker. Det ser likadant ut både i Sverige och i Kina: fler äldre som blir mer och mer ensamma när barnen flyttar, och det är spännande att vi har samma problemformulering, även om det inte är några roliga bekymmer.

  • Vänort Zhuhai

    Kontakterna mellan Zhuhai och Gävle inleddes 2006 då högskolan började samarbeta med Jilin University i Zhuhai. 2010 undertecknades ett kommunalt partnerskapsavtal.

    I november hoppas parterna söka pengar från Sida-finansierade Internationell Centrum för Lokal Demokrati (ICLD) för att utveckla samarbetet. ICLD finansierar projekt som har som mål att bekämpa fattigdom genom att stärka den lokala demokratin.

    Zhuhai har cirka 1,5 miljoner invånare. Staden var en av Kinas första speciella ekonomiska zoner. De ekonomiska zonerna syftar till att öka utländska investeringar bland annat genom skattelättnader, men kritiseras ofta för dåliga arbetsvillkor och fackliga rättigheter.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons