På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Korsnäs går med vinst trots ägarens storförlust

+
Läs senare
/

Korsnäs AB gjorde närmare en halv miljard kronor i vinst det första halvåret 2012 – och ­bolaget ser med tillförsikt på framtiden.– Det är ett bra resultat. Givet hur världskonjunkturen ser ut så är vi väldigt nöjda, säger vd:n Christer Simrén.

Ägarkoncernen Kinnevik gick med brakförlust

– Men för Korsnäs AB var den första delårsrapporten för 2012 trevligare läsning.

Vinsten för perioden uppgick till 449 miljoner kronor.

– Vi har faktiskt lyckats leverera på. Man ser att folk dricker juice och mjölk och äter yogurt och liknande produkter i så väl dåliga som bra tider. Vi gör till och med ett lite bättre resultat än föregående år och det tycker vi är bra i nuvarande konjunktur, säger Korsnäs vd Christer Simrén.

Det goda resultatet grundar sig i en ökad försäljning av just vätskekartonger tillsammans med minskade kostnader för massaved och energi.

Och nya investeringar i produktionen i kombination med den förestående sammanslagningen med branschkonkurrenten Billerud gör att Korsnäs ser med tillförsikt på framtiden, trots den osäkra konjunkturen framförallt i Europa.

– Det ska mycket till för att man ska sluta använda livsmedel och eftersom vi är så inriktade på sådana produkter känner vi oss ganska lugna i det här, säger Christer Simrén.

 • Korsnäs och Kinneviks delårsresultat:

  Korsnäs AB:s vinst (rörelseresultat) det andra kvartalet 2012 uppgick till 209 miljoner kronor. För hela det första halvåret var vinsten 449 miljoner kronor.

  Motsvarande siffror för 2011 var 178 miljoner kronor för det andra kvartalet och 442 miljoner för hela det första halvåret.

  Under hösten 2012 kommer PM5-maskinen vid Korsnäs fabrik i Gävle att byggas om för 270 miljoner kronor, följande vår uppgraderas KM5-maskinen i Frövi för 250 miljoner kronor.

  Ägarkoncernen Investment AB Kinnevik redovisade en förlust på 6 226 miljoner kronor efter finansnetto för det andra kvartalet 2012, att jämföra med en vinst på 2 347 miljoner för motsvarande period ifjol.

  Kinneviks totala förlust efter finansnetto för det första halvåret 2012 uppgick till 3 435 miljoner kronor.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons