Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lena berövad på sin retroaktiva lärarlön

Lena Gerling jobbade som högstadielärare inom Gävle kommun i 38 år. Men det visade sig vara två månader för lite.

Annons

När löneförhöjningarna till följd av det nya läraravtalet skulle betalas ut retroaktivt i december blev hon utan – trots att hon jobbat under det nya avtalet i ett halvår.

Det är inte pengarna det handlar om utan principen. Gävle kommun får inte göra så här, det är skojeri.

Lena Gerling är minst sagt besviken på sin forna arbetsgivare. Efter att ha tjänstgjort som högstadielärare i kommunen sedan 1974 gick hon i pension den första oktober i år.

Som så många andra såg hon sedan fram emot att få ta del av de löneökningar som lärarfacken förhandlat fram ska gälla från den första april i år.

I hennes fall handlade det om cirka 5 500 kronor som skulle betalas ut retroaktivt.

Men utbetalningen dröjde.

Från lönekontoret fick hon beskedet att pengarna skulle komma i december och då fick hon mycket riktigt en insättning märkt lön på kontot – på noll kronor.

Hon kontaktade kommunen som förklarade att hon inte skulle få några pengar eftersom de retroaktiva lönerna endast betalas ut till dem som fortfarande är anställda.

– Jag känner mig kränkt och lurad. Jag hade inte minsta tanke att det kunde vara så. Jag har ju jobbat ihop till de här pengarna, säger Lena Gerling som även är kritisk till att ingen informerat henne om hur det fungerade.

– Jag kanske inte hade jobbat kvar ändå men då hade jag i alla fall haft ett val.

Kommunens förhandlingschef Roger Kimland förklarar att beslutet att bara betala ut retroaktiva löner till dem som fortfarande är anställda togs av kommunstyrelsen för knappt två år sedan för att få enhetliga rutiner.

Tidigare hade olika förvaltningar haft olika system.

– Det blir alltid diskussioner när den retroaktiva perioden är så lång som 2012. Under den tiden hinner många medarbetare avsluta sina anställningar, säger han.

Men har ni rätt att göra så här enligt gällande lagar och avtal. Även de som slutat har ju tjänat ihop pengarna?

– Vi tyckte att vi hade det när beslutet togs, säger Roger Kimland som samtidigt förklarar att kommunen ser över sina riktlinjer kontinuerligt.

– Får vi mycket reaktioner så kanske vi får fundera en gång till, säger han.

Annons
Annons
Annons