Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lenas stöd ovärderligt för Ulla-Britt

/
  • Ulla-Britt (till höger) hamnade i en kris sedan hon lurats av en man hon lärde känna. Sedan dess har hon täta kontakter med Lena från Brottsofferjouren.
  • Ulla-Britt (till vänster) hamnade i en kris sedan hon lurats av en man hon lärde känna. Sedan dess har hon täta kontakter med Lena från Brottsofferjouren.
  • Lena är brottsofferstödjare sedan drygt ett år.
  • Ulla-Britt var redan i sorg efter ett dödsfall när hon mötte mannen som grundlurade henne.

Ulla-Britt blev grundlurad av en man hon lärde känna förra hösten. Han lånade pengar och fick henne att skriva på köpehandlingar på en dator och en telefon.

Annons

Nu letar polisen mannen och Ulla-Britt får hjälp av brottsofferstödjaren Lena.

– Jag har aldrig råkat ut för något liknande. Det är en sån lättnad att Lena hjälper mig.Ulla-Britt träffade bedragaren i ett skede i livet när hon var sårbar. Hon hade sorg efter en nära kamrat som hade dött och mådde inte bra. Han verkade trevlig, men det dröjde inte länge förrän han ville låna pengar, 500 kronor, som han skulle betala tillbaka snart.

Så blev det inte, utan han lånade mer pengar och lyckades så småningom få henne med till ett par butiker i Gävle där de köpte en telefon och en dator i hennes namn. Varorna tog han och hon fick månadsräkningarna.

– Jag förstår nu att jag bar mig otroligt dumt åt. Men jag har aldrig blivit utsatt för något sånt här förut. Jag litade på honom, suckar Ulla-Britt.

Allt tog slut när hon kom på mannen med att rota i hennes hyllor i lägenheten, där hon hade gömt lite pengar.

– Då blev jag hysterisk och körde ut honom.

När Ulla-Britt polisanmälde mannen fick hon rutinfrågan som alla brottsoffer ska få: Vill du ha kontakt med en stödperson från Brottsofferjouren?

Ulla-Britt tackade ja, och det är hon i dag innerligt glad för. Lena från Brottsofferjouren ringde upp och sedan dess har de regelbundet kontakt med varandra.

– Hon sa att jag skulle ta det lugnt och att allt skulle ordna sig, och det var så otroligt skönt att få höra. Att jag kan prata med Lena och att hon hjälper mig med en massa saker ändrade allt.

Lena är pensionär och ganska ny i Brottsofferjouren, men har tidigare erfarenhet från kvinnojouren och som kontaktperson för barn.

– Jag gör det här för att jag tycker att det är intressant. Jag får träffa människor och jag lär mig saker hela tiden. Dessutom är jag en sån som vill hålla på med nånting, säger hon.

Lena har hjälpt Ulla-Britt att kontakta försäkringsbolag och stöttat henne i förhandlingarna med telebolaget som Ulla-Britt lurades att skriva avtal med. Det slutade med en förlikning som kostade Ulla-Britt ett antal tusenlappar. Pengar som hon förhoppningsvis kan få tillbaka som skadestånd om mannen fälls för bedrägeriet.

Lena hjälper också till i kontakterna med polisen och kommer att finnas vid Ulla-Britts sida om och när det blir en rättegång då hon på nytt ska möte mannen som bedrog henne.

Annons
Annons
Annons