Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lössen tar över Gävle

/

Problemen med vägglöss ökar lavinartat över hela landet, och enligt Anticimex är Gävle en av de städer som har drabbats hårdast.

– Jag tror att detta kommer att bli ett stort samhällsproblemen, säger Rolf Wickenberg, chef för Anticimex i Gävle.

Annons

Vägglössen har blivit ett allt vanligare problem i våra bostäder. I Gävle-trakten har anmälningarna till Anticimex ökat med mer än 500 procent mellan åren 2007 och 2011. I januari i år hade de cirka 100 anmälningar, och i februari cirka 200, och därefter har det legat ungefär på den nivån enligt Rolf Wickenberg.

– Och de största riskerna är i dessa tider när folk kommer tillbaka från sina resor i utlandet.

Att vägglössen ökar i Sverige tros främst bero på ökat resande. Rolf Wickenberg tror även att en ökad handel med second hand- möbler kan ha bidragit. Däremot handlar det inte om bristande hygien.

– Det har ju ingenting att göra med att det är ostädat eller så, det är bara otur att få med sig någonting hem. Men jag vill informera de som kommer tillbaka från era resor i utlandet att titta i era resväskor, och även i era handväskor som ni tar med er på flyget. Det finns väglöss på tåg, flyg, båtar – de finns överallt och är väldigt svåra att bekämpa.

Gavlegårdarna har märkt av att vägglössen ökar. Enligt förvaltaren Robert Krantz är det fortfarande inget stort problem, men det har ökat de senaste åren. Från början var det mest koncentrerat till studentbostäderna.

– Men nu finns det på flera olika ställen. Det är inget ställe som sticker ut utan det dyker upp lite här och där, säger Robert Krantz.

Om du som hyresgäst upptäcker vägglöss i lägenheten är du skyldig att rapportera det till fastighetsägaren, som ska ansvara för saneringen. Men trots det tror Robert Krantz att det finns ett stort mörkertal.

– Det är fortfarande behäftat med ganska stor ”skam” så jag tror inte vi får kännedom om alla fall, men jag tror inte att det finns något av våra områden som har varit helt förskonade från vägglöss.

Annons
Annons
Annons