Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lugnande besked till apotek

/
  • Centerpartiets riksdagsledamot Anders W Jonsson besökte på torsdagen apoteket i Hedesunda. Från och med nästa år finns inte längre något avtal som hindrar apoteksföretagen att lägga ned apotek på landsbygden. Anders W Jonsson säger dock att politikerna jobbar på nya lösningar. Till höger farmaceuten Jenny Bylund.
  • Paul Heck från Finnböle handlar av Kronans Droghandels farmaceut Jenny Bylund. Han tycker att servicen är lika bra som innan avregleringen. ”Men om apoteket försvinner från Hedesunda är det inte bra”, säger han.
  • Kronans droghandel i Hedesunda.

Nästa år går avtalet som garanterar existensen för apotek på mindre orter ut. Nu kan en lösning som räddar dem vara på väg.

– Det finns ett starkt politiskt tryck för det. Sen om det blir en modell med statligt stöd eller något annat får vi se, säger Anders W Jonsson, riksdagsledamot för Centerpartiet.

Annons

Anders W Jonsson, som är föreslagen att ta över ordförandeposten i riksdagens socialutskott, var på tisdagen på miniturné i Hedesunda och Gävle för att spana in apoteken 3 år efter avregleringen.

Själv kallar han det en framgångssaga.

– Vi har fått 300 nya apotek och öppettiderna är bättre i dag än tidigare, motiverar han.

Men det finns en oro för de så kallade glesbygdsapotekens framtid. Dit hör bland annat Kronans Droghandels apotek i Hedesunda och Ockelbo.

I samband med avregleringen slöts ett 3-årigt avtal som garanterade att glesbygdsapoteken inte får läggas ned. Det avtalet upphör nästa år.

Kronans Droghandel är det företag som sagt att apotek kan komma att slås igen när avtalet slutar gälla. Men säger nu att det inte finns några omedelbara nedläggningshot mot apoteken i Hedesunda och Ockelbo. Företaget medger dock att lönsamheten i Hedesunda måste bli bättre.

Men Anders W Jonsson är inte orolig.

– Det finns redan i dag bensinmackar och livsmedelsbutiker i extrem glesbygd som tar emot stöd, säger han.

I Hedesunda har det varit problem med bemanningen – vilket gjorde att apoteket förra året under en tid var stängt.

I dag drivs apoteket med hjälp av personal från kedjans övriga apotek i Gästrikland. Svårigheten att hitta utbildade farmaceuter kvarstår dock – i hela branschen.

Jenny Bylund delar sin arbetstid mellan apoteken i Hedesunda och Södertull i Gävle. Hon tror att orsaken till bristen på farmaceuter är att kännedomen om yrket är för låg.

– På min utbildning var jag en av få som inte redan kände eller var släkt med en farmaceut, säger hon.

Annons
Annons
Annons