Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lunchföreläsning om cancer och musik

/
  • Lunchföreläsare. Fereshteh Ahmadi pratade om hur cancersjuka personer kan hantera sin situation genom musik. Nästa lunchföreläsning, som är öppen för alla, hålls den 9 december.

Cancersjuka kan göra revolt mot sin sjukdomsbild genom att lyssna på hård musik. Det har Gävleprofessorn Fereshteh Ahmadi kommit fram till i sin forskning. På torsdagen höll hon en lunchföreläsning på högskolan.

Annons

I två år har Högskolan i Gävle satsat på lunchföreläsningar med högskolans forskare och lärare. På torsdagen var det sociologiprofessor Fereshteh Ahmadis tur. Hon har länge vetat om att forskarbanan var den rätta.

– Jag har alltid varit nyfiken, mina föräldrar fick ofta svara på frågor. Jag utbildade mig till civilingenjör i mitt hemland Iran, men tvingades 1984 att fly till Sverige på grund av mina politiska åsikter, säger Fereshteh Ahmadi.

Hon doktorerade 1995 och blev förra året professor. I tio år har hon forskat om hur kultur kan påverka hälsan. De senaste fyra åren har studierna handlat om hur cancersjuka personer kan hantera sin situation genom musik.

– Cancerbesked kommer ofta oväntat och den som drabbas betraktas plötsligt som sjuk. Vissa personer vänder sig då till musiken för att kunna känna sig starka.

Annan forskning har enbart konstaterat negativa följder av att lyssna på hård musik, men Fereshteh Ahmadis rön visar något annat.

– Jag blev förvånad över att vissa personer använder aggressiv musik, som hårdrock eller punk, för att hantera sjukdomen, säger Fereshteh Ahmadi.

Frågestunden efter föreläsningen handlade mycket om utanförskapet som cancerdrabbade personer kan känna när de inte tillåts vara annat än sjuka.

– I Sverige finns en skepsis mot allt utanför den medicinska ramen. En äldre cancersjuk kvinna som började sjunga på sjukhuset fick med sig hela salen i en Pippi Långstrump-sång. Kvinnans läkare föreslog försiktigt ett psykologbesök.

Fereshteh Ahmadi har hittills riktat in sig på längre intervjuer med cancersjuka personer men nu är tanken att göra en enkätbaserad studie inom samma område.

Annons
Annons
Annons