På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Lunchföreläsning om cancer och musik

+
Läs senare
/

Cancersjuka kan göra revolt mot sin sjukdomsbild genom att lyssna på hård musik. Det har Gävleprofessorn Fereshteh Ahmadi kommit fram till i sin forskning. På torsdagen höll hon en lunchföreläsning på högskolan.

I två år har Högskolan i Gävle satsat på lunchföreläsningar med högskolans forskare och lärare. På torsdagen var det sociologiprofessor Fereshteh Ahmadis tur. Hon har länge vetat om att forskarbanan var den rätta.

– Jag har alltid varit nyfiken, mina föräldrar fick ofta svara på frågor. Jag utbildade mig till civilingenjör i mitt hemland Iran, men tvingades 1984 att fly till Sverige på grund av mina politiska åsikter, säger Fereshteh Ahmadi.

Hon doktorerade 1995 och blev förra året professor. I tio år har hon forskat om hur kultur kan påverka hälsan. De senaste fyra åren har studierna handlat om hur cancersjuka personer kan hantera sin situation genom musik.

– Cancerbesked kommer ofta oväntat och den som drabbas betraktas plötsligt som sjuk. Vissa personer vänder sig då till musiken för att kunna känna sig starka.

Annan forskning har enbart konstaterat negativa följder av att lyssna på hård musik, men Fereshteh Ahmadis rön visar något annat.

– Jag blev förvånad över att vissa personer använder aggressiv musik, som hårdrock eller punk, för att hantera sjukdomen, säger Fereshteh Ahmadi.

Frågestunden efter föreläsningen handlade mycket om utanförskapet som cancerdrabbade personer kan känna när de inte tillåts vara annat än sjuka.

– I Sverige finns en skepsis mot allt utanför den medicinska ramen. En äldre cancersjuk kvinna som började sjunga på sjukhuset fick med sig hela salen i en Pippi Långstrump-sång. Kvinnans läkare föreslog försiktigt ett psykologbesök.

Fereshteh Ahmadi har hittills riktat in sig på längre intervjuer med cancersjuka personer men nu är tanken att göra en enkätbaserad studie inom samma område.

 • Fereshteh Ahmadi

  Ålder: 51 år

  Familj: Sambo Pierre Bonmarin, 40 år och sonen Babak Ahmadi, 28 år, från ett annat förhållande.

  Bor: Lägenhet centralt i Uppsala.

  Yrke: Professor i sociologi vid Högskolan i Gävle.

  Intressen: Målning, dans och fotografi.

  Inkomst: Omkring 45 000 kronor i månaden.

  Lyssnar på: Rap, pop, klassisk musik. När det ska dansas blir det elektronisk musik eller pop.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons