Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lurat par i rätten

/
  • På torsdagen mötte Monica och Ola Ericsson banken i rätten. Om några veckor kommer  bedrägerirättegången mot kvinnan de litade på.

Ola Ericsson borde ha tänkt på det orimliga i att bedragerskan skulle kunna ha säkerhet för ett lån på 250 000 kronor. Hur skulle hon ha råd med det?
GE Moneybanks jurist vek inte en tum från kravet att Ola Eriksson ska betala lånet som han inte har tagit.

Annons

En kvinna är åtalad för att ha förfalskat hans namn på lånehandlingen och stulit hans kontonummer och lurat honom att sedan föra över pengarna till henne. Arbetarbladet berättade i förra veckan makarna Ola och Monica Ericssons historia om hur kvinnan de litade på lurade dem.

Bedrägerirättegången mot kvinnan kommer senare. Men banken vill inte vänta på pengarna.

På torsdagen möttes banken och Ola Ericsson i en tvisteförhandling om det falska lånet som togs i hans namn.

Bankens jurist började med att förklara att GE Moneybank är en distansbank utan kontor. Det strider varken mot lagen eller bankens egna rutiner att godkänna lån utan personlig kontakt med låntagaren. Det räcker med en undertecknad lånehandling och ett kontonummer.

Men Ola Ericsson borde inte ha gått på kvinnans bluff att hon själv tagit lånet, och bara lånat hans kontonummer. Det strider mot allt förnuft att banken skulle betala ut ett sånt lån till en kvinna utan tillgångar med sjukpension, menade juristen. Det borde Ola Ericsson ha förstått och kontrollerat kvinnans uppgifter innan han skickade pengarna vidare till henne.

– Det fanns inte i mitt huvud att det skulle kunna vara så. Hon hade manipulerat oss helt och hållet, förklarade Ola när han förhördes.

Juridiskt handlar det om Ola var i god tro eller ond tro. Huvudregeln är att felaktigt utbetalade pengar ska tillbaka till ägaren. Om inte mottagaren var i god tro både när pengarna kom och när de förbrukades.

– Banken har varit vårdslös i sin kreditgivning. Kvinnan hade till exempel skrivit sitt eget mobilnummer på lånehandlingen. Banken kunde ha ringt och kollat, sade Ola Erikcssons juridiska ombud advokaten Thomas Öberg.

Annons
Annons
Annons