Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyxlya med utsikt på 42 meters höjd

/
  • STORSLAGEN utsikt mot stan. Tolv våningar upp bjuder lägenheterna på 42 meters höjd i Fullriggaren på Gävle Strand på en fantastisk utsikt över hela stan.
  • Alla lägenheter kommer att ha balkong eller uteplats.
  • HIGHTECH-BALKONGER. ”Balkongräckena kommer att ha solceller,”  säger Ulf Gavlefors. Till vänster driftchef Anders Holmsten.
  • Driftchef Anders Holmström i Fullriggaren, som just nu tätas inför vintern. Huset får ta emot en del studiebesök från personer som är intresserade av dess miljöprofil.
  • 42 meter hög . Fullriggaren ståtar vid kanten av Gavleån.

Bland grus, baracker och ogräs sträcker en grå jätte på sig. Det är Gävle Strands högsta hus Fullriggaren som tar form.
Utsikten från toppen är storslagen.

Annons

– Man ser ända till Skutskärs skorstenar, Limön och Kungsberget, säger projektledare Ulf Gavlefors.

Sensommaren 2009 tog Gavlegårdarna det första spadtaget till Fullriggaren, och nu står 42 meter höghus där vid ån. Nu pågår arbetet med att få ett tätt hus inför vintern.

– Om ett par veckor ska all taktäckning och isolering vara klar så att vi kan släppa på värmen, säger projektledare Ulf Gavlefors.

Huset består av tolv våningar och 29 lägenheter, där hyresgästerna själva kommer att kunna välja en fondvägg, kakel och klinkers i badrum och vid diskbänken, och i viss mån även bänkskivor.

Både solfångare och solceller

Byggets miljöprofil visar sig genom solfångare på taket och solceller i alla balkongräcken på södersidan.

– Eventuellt ska vi sätta två vindkraftverk på taket, i samarbete med Gävle Energi. Det beror på utfallet för Läkerol Arena, som testar sådana vindkraftverk under vintern, säger Ulf Gavlefors.

Enligt kalkylen kommer bo- och lokalarean att förbruka 72 kWh per kvadratmeter och år.

– Men det är först när vi kört kåken i verkligheten som vi vet hur väl vi håller oss till planen, säger Ulf Gavlefors.

Inga klara hyror

174 personer har redan visat intresse för en lägenhet i huset. Mellan 10 och 15 november kommer Gavlegårdarna att öppna för formella intresseanmälningar, därefter fördelas lägenheterna enligt det sedvanliga kösystemet med poäng. Vad hyrorna blir kan Ulf Gavlefors inte svara på än.

– När vi släpper lägenheterna kommer vi att ange ett hyresintervall, att någonstans runt den här summan kommer hyran för lägenheten att landa. Men intervallerna är ännu inte fastslagna. Vi kommer att ha den första träffen med hyresgästföreningen inom de närmsta veckorna, säger han.

Annons
Annons
Annons