Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många hade åsikter om skolförändringar

/
  • Stort intresse. Det var proppfullt på dialogmötet som Barn & Ungdom bjöd in till i Bergby.
  • Stundtals het debatt. Åsa Wiklund-Lång är ordförande i barn- och ungdomsnämnden. I Bergby ifrågasattes mycket inför beslutet som ska tas i december.

Hamrångeborna står gärna upp för en likvärdig skola med hög kvalitet. En fullproppad matsal där det inte fanns plats för vare sig stolar eller sittplatser, blev forum för mötet där Barn och Ungdoms tjänstemän och politiker bjöd in till dialogmöte.

Annons

Det upplägg som nämndens Åsa Wiklund-Lång planerat, skrinlades direkt av mötets deltagare. Man köpte inte konceptet med små grupper – alla skulle ta del av det som sades. Och så blev det.

Under drygt två timmar gavs möjlighet till meningsutbyte kring den möjliga förändringen att Bergby skolas högstadium läggs ned, och att eleverna tvingas tillbringa mellan 2–3 timmar per dag på Gävlebussarna, samt att Norrsundets skola försvinner helt.

Många frågor handlade om hur Barn och Ungdom kommit fram till det som presenterats i utredningen, och dialogmaterialet ifrå gasattes på många punkter. Kritik framkom även mot den korta tid som finns tillgänglig; synpunkter kan lämnas till 14 oktober innan beslutsmaterialet ska vara klart, och beslutet sedan tas i december.

Det var en påläst och starkt engagerad grupp Hamrångebor som framförde sina synpunkter.

Åsa Wiklund-Lång bekräftar att det inte är deras uppdrag att se över glesbygdens överlevnad, de ser enbart till skolfrågorna.

Det var svårt att få ihop ekvationen med ekonomi, lärarlegitimationer, att Gävleskolorna har dåliga resultat som måste höjas, med att Bergbys högstadium har bra resultat, men straffas med att läggas ned.

– Jag har inte flyttat till Hamrånge för att ha barnen på Nynässkolan, då kan jag lika gärna bo där, menade en förälder.

Magnus Andersson, förälder, fick kvällens första applåd när han läste i skollagen där det står att varje barn har rätt till en skola nära hemmet, och att åtta mil varje dag inte kan vara nära?

Frågan om hur Barn och Ungdom tolkar miljöfrågorna genom att årligen vilja bussa så stora mängder barn, när man har ett argument som säger att det blir färre resor för lärarna till Hamrånge, resulterade i ett riktigt självmål.

– Vore jag Sverker på Plusredaktionen skulle jag knöla ihop ert förslag och slänga i papperskorgen. Gå hem, tänk efter, och kom tillbaka sen, tyckte Stig Edvinsson.

Flera elever deltog i mötet, och de berättade om sin fina skola som de ville ha kvar. De uppmanades att ta upp frågan i sina elevråd.

– Vi vill inte sitta flera timmar på en buss. När ska vi göra läxorna, och fritidssysselsättningarna då? undrade de.

– Det är svårt att förstå hur ni tänker. Vi har en ny skola, vi har bra studieresultat, och elevunderlaget, 300, räcker gott och väl. Att lägga ner högstadiet är att slå undan fötterna på bygden, är nämnden beredda att göra det? undrade Svante Wallberg.

Annons
Annons
Annons