Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många styrketränare dopar sig

Gävlepolisens dopningstillslag är det tredje stora på bara några år. Nyligen utredde polisen i Sundsvall en ännu större. Den stora gruppen köpare är inte idrottsmän utan vanliga styrketränare och kroppsbyggare.

Annons

– Det säljs mycket dopningsmedel både i Gävle och på andra orter, säger Timo Rukanen på Gävlepolisens enhet för grova brott.

Hur mycket dopningsmedel som sprids är omöjligt att veta.

Det som avslöjas beror i hög grad på vilka resurser tull och polis kan sätta in. Försäljningen har flyttat till internet där anonymiteten är stor, och risken att avslöjas är liten.

Gävlebon som åkte fast 2008 var storsäljare via internet. Följden av den utredningen blev också att en del av hans kunder dömdes.

Enligt en undersökning publicerad av Folkhälsoinstitutet har omkring en procent av männen och en halv procent av kvinnorna i landet provat någon form av dopningsmedel.

I Gävle kommun görs vartannat år en stor drogundersökning bland ungdomar på högstadiet och gymnasium.

– Dopinganvändningen i de åldrarna är mycket liten och har inte ökat, säger Johnny Gustavsson som gör undersökningarna.

Inte heller i idrottskretsarna ökar droganvändningen, enligt Ann-Gerd Bergdahl på Gästriklands idrottsförbund.

– Vi har bra kontroller och märker ingen ökning. Men bilden är att användandet ökar på kroppsbyggargymen, där vi inte har några kontroller, säger hon.

Enligt en undersökning i Stockholm för något år sedan hade fyra av tio gymbesökare blivit erbjudna dopningspreparat.

Enligt tullverket har beslagen av narkotika, inklusive dopningsmedel, fördubblats under de senaste tio åren. Dopningspreparaten tillverkas i Kina och Indien och smugglas till Europa av en organiserad brottslighet, inte sällan med anknytning till kriminella mc-gäng.

Det stora beslaget i anslutning till ett gym i Gävle för några år sedan gjordes som en del i en polisutredning riktad mot mc-kriminalitet i Dalarna.

I veckan gjordes en husrannsakan vid samma gym, där den 36-årige huvudmisstänkte var verksam för några år sedan.

Både då och nu sitter hans mamma, som också häktats, i styrelsen för bolaget bakom gymet.

Annons
Annons
Annons