Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer försenat än i januari

/
  • Många avgångar. SJ har ungefär 800 avgångar om dagen i Sverige. Av dem är det många som blir försenade eller inställda.
  • Tågbyte. Ulrika Drejare från Hudiksvall byter tåg i Gävle. Hon brukar inte ha problem med förseningar och hoppas att resan till Göteborg ska gå fortsatt smidigt.
  • Frekvent. Fredrika Andersson från Gävle reser med regionaltåg ungefär en gång i veckan.

Har du råkat ut för tågförseningar i sommar? Åska och nedrivna kontaktledningar har ställt till det för tågtrafiken: i juli blev nästan var tionde fjärrtåg försenat. Betydligt fler än i kalla januari.

Annons

Tågförseningarna tar inte semester, tvärtom. I juli var åtta procent av fjärrtågen försenade.

– Det har varit många åsknedslag i juli, och vi har även haft problem med nedrivna kontaktledningar som ställer till det i infrastrukturen. Att det blir varmare kan också påverka ledningarna, säger SJ:s presschef Dag Rosander.

För många är det vinter, snö och iskyla som är synonymt med tågförseningar. Men en titt på statistiken visar att fler fjärrtåg var försenade i juli än i januari. Och förseningarna verkar fortsätta, senast i helgen blev hundratals resenärer mellan Stockholm och Göteborg försenade. Orsaken: en nedriven kontaktledning.

Just nedrivna ledningar och signalfel har blivit vanliga förklaringar till tågförseningarna. SJ kallar det infrastrukturproblem, och vill inte ta på sig ansvaret för den typen av förseningar.

– Vi kör ju bara tågen, det är Trafikverket som sköter all infrastruktur, säger Dag Rosander.

Men borde ni inte ha ett fungerande samarbete vid det här laget så att vi slipper förseningar?

– Jo, vi jobbar tätt ihop och har ett bra samarbete. Men SJ kan inte fixa det som inte fungerar runt tågen.

På tågstationen i Gävle väntar Ulrika Drejare från Hudiksvall på att ta tåget mot Göteborg. Hon har precis pratat med sin syster som satt på ett försenat tåg på samma sträcka, och hoppas att hon ska slippa det.

– Jag har faktiskt inte haft så mycket problem med tågförseningar, säger hon.

Lite längre bort på perrongen sitter Fredrika Andersson. Hon ska ta Upptåget till Vattholma och har råkat ut för förseningar då och då. Att det är mer förseningar i juli än i januari gör henne förvånad.

– Det låter konstigt. Det borde vara mer förseningar när det är snö ute, säger hon.

Annons
Annons
Annons