På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Mjölken slut efter datorhaveri

+
Läs senare
/

Gefleortens har drabbats av datahaveri i mejeriet. Under onsdagen var det totalstopp i produktionen – och nu gapar mjölkhyllorna tomma i butikerna. – Det är jättetråkigt, vi har aldrig varit med om något liknande, säger Ove Alm på Gefleortens mejeriförening.

Gefleortens mejeri producerar varje dag i genomsnitt 40 000 liter lätt-, mellan- och standardmjölk som går ut i butikerna i främst Gästrikland. Men på onsdagen blev det inga leveranser.

Ett fel i styrsystemen ledde till totalstopp i produktionen.

– Det har stått still sedan 18-tiden på tisdagen. En hel dagsproduktion har gått förlorad, säger en bedrövad Ove Alm som är marknads- och försäljningschef på Gefleortens mejeriförening.

– Det är väldigt tråkigt. Det är vår uppgift att se till att konsumenterna får mjölk och nu klarar vi inte det.

Vid 16-tiden på onsdagen fick Maxi Ica i Hemlingby sin dagsleverans från Gefleortens. Creme fraiche, gräddfil men den här gången ingen mjölk.

Och det fick effekt direkt. På kvällen gapade de flesta hyllor tomma, det enda som finns är lite lättmjölk och ekologisk standardmjölk.

– Så här tomt har vi aldrig haft i kyldisken, säger Christoffer Björklund som arbetar på livsmedelsavdelningen.

Anna-Maria Håkansson ska göra pannkakor och letar efter mellanmjölk men får nöja sig med lättmjölk.

– Det var inte vad jag skulle ha men det får gå. Man förstår att det kan bli fel ibland, det måste man ha överseende med, tycker hon.

Men om stoppet i mejeriet blir långvarigt tror inte Christoffer Björklund att kunderna är lika förstående. Då måste man skaffa fram mjölk från andra håll.

– Då måste vi beställa från Arla.

Gefleortens har dock kallat in experter från Malmö och man hoppas under natten få igång produktionen så att man kan börja leverera mjölk igen under torsdagen.

Annons
Annons
Annons
Dela
  • +1 Intressant!
Annons