Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mysig uppladdning på Ön

/
  • Annika Martinsson, Pontus Kävleskog, Bosse Andersson, Robert Östlin och Carina Nordlander, satt framför sin amerikanare och grillade.– Ön drar många åldersgrupper, säger Annika Martinsson.
  • Förfest vid vägkanten. Ann-Marie Ekman, Kjell Hagström, Elisabeth Åslund, Mikael Åslund och Pär-Olof Carlson berättade om varför Ön haft sådan framgång under åren:– De drar hit bra artister, inga b-artister. Om de hade gjort det hade det inte kommit något folk. I alla fall inte på tisdagar, säger Kjell Hagström i sin cowboy-hatt.
  • Båtbryggan. Ingegerd Lundén, Ingvar Westman, Lasse Nyholm, Rolf Lundén, Stefan Linskog satt i en båt och hade precis avnjutit älgfilé och vitlökssås till middag.– Jag hade min möhippa här, säger Ingegerd Lundén.– Det är tradition att vi tar båten hit nästan varje tisdag, säger Rolf Lundén
  • Tittar på. Jonatan Sundin, 10 år, tittar på sin mamma som dansar bugg.– Jag kanske dansar bugg sen när jag blir äldre, säger han.
  • Ingela Joansson buggar loss på dansgolvet.
  • Brolle repar inför kvällens spelning.

Vad har raggare, buggare och grillare gemensamt? Jo, Ön i Hedesunda, som på tisdagen firade 30 år.
– Det är bra att det finns så att vi inte dör ut, säger Ingela Joansson, som gått till Ön för att dansa bugg sedan 1988.

Annons

Medan den låga kvällssolen lyste stark på Ön:s tallar var det till en början glest mellan de förväntansfulla besökarna. Brolle hördes repa med bandet från området och några föredrog parkeringsplatsen för att förbereda kvällen på.

– Det är gemenskap för oss med amerikanare. Vi är här för att njuta av Brolles utseende, säger Carina Nordlander om kvällens främsta dragplåster. Hon och några andra satt framför en stor grön amerikanare medan raggarkompisen Bosse Andersson gav Arbetarbladet en privatlektion i vad som krävs för att bli en framgångsrik raggare: "Hängarsle, burköl och bullens pilsnerkorv". Sen hade skrattfesten sparkats igång.

Men Ön lockade också till sig många danssugna. Vid 20-snåret hade besökare strömmat till ordentligt och längst fram i kön stod foxtrot-älskarna, Jessica Westin och Therese Lindberg och hängde på låset. Efter att de lyckats komma in först på området berättade de om hur deras nära vänskap har Ön att tacka.

– Vi träffades här för tre år sedan, säger Jessica Westin som dessutom erkänner att de sedan dess haft en del pratstunder med Black Jacks sångare Tony Ljungström.

– Vi är här för att umgås och för att lyssna på bra musik, säger hon.

På staketet runt dansbanan satt Jonatan Sundin, 10 år, en av få yngre barn och väntade på sin buggande och finklädda mamma Ingela Joansson, som varit hängiven besökare på ön ända sedan 80-talet.

– Roger Westblom, som lyckats driva Ön, är fantastisk, säger Ingela Joansson innan dansbandet Flamingos spelade en bugglåt och hon sprang iväg och bjöd upp en kavaljer.

Annons
Annons
Annons