Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu är det upp till politikerna

/
  • Förslag. Så här ser förslaget på de två sexvåningshusen ut i den detaljplan som nu skickas vidare till kommunfullmäktige. Tre fjärdedelar av Klockgjutarparken blir kvar även efter att de nya sexvåningshusen har byggts.

En oenig byggnads- och miljönämnd godkände detaljplanen som tillåter två nya sexvåninghus i Klockgjutarparken på Söder. Den omstridda planen skickas nu vidare till politikerna i kommunfullmäktige.

– Det finns ingen folkopinion mot det här bygget, men det finns en debatt, säger nämndens ordförande Jörgen Edsvik (S).

Annons

Detaljplanen tillåter, som Arbetarbladet tidigare berättat, att Skanska kan förverkliga sina planer på att bygga två sexvåningshus med sammanlagt 28 lägenheter i det nuvarande parkområdet vid Timmermansgatan på Söder.

Under utställningen kom det in sammanlagt 46 yttranden. 34 av dessa kom från privatpersoner och de allra flesta var negativa till att det över huvud taget byggs något i parken. De synpunkterna har man dock inte tagit någon hänsyn till.

– Däremot har vi sänkt husen, justerat dem och sett till att färre parkeringar ryker än i ursprungsförslaget. Det här är en ganska lämplig plats att bygga på, man får plats med många bostäder på en liten yta, säger Jörgen Edsvik.

Dessutom finns en ambition att kommunen i samband med exploateringen ska rusta hela Klockgjutarparken, även om den delen inte är med i detaljplanen.

Sammanlagt åtta ledamöter från S, V och M bildade majoritet för förslaget att godkänna detaljplanen och skicka den vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

– Det är av principiell karaktär trots att det rör sig om en ganska liten byggnation. Framför allt på grund av den debatt som finns och för att det ligger en motion i kommunfullmäktige om precis samma sak, säger Jörgen Edsvik.

Miljöpartisten Dan Lorén föreslog att byggnads- och miljönämnden skulle låta kommunfullmäktige avgöra frågan och hänvisa till att nämnden tidigare har uttalat sitt stöd för den motion som finns i kommunfullmäktige om att inte bygga i Klockgjutarparken.

Han fick tre moderater med sig på sitt förslag. Folkpartisten Per-Enar Hammarstrand reserverade sig till förmån för sitt yrkande om att detaljplanen skulle avslås direkt av byggnads- och miljönämnden och inte skickas vidare till kommunfullmäktige.

Annons
Annons
Annons