Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska koppartjuvarna stoppas

/
  • BEKYMRAD. Kyrkogårdschefen Patrik Blomberg jobbar just nu heltid för att öka säkerheten kring kyrkogården.
  • BOMMAR? Kyrkogårdsförvaltningen fick nej till förslaget om bommar från kyrkonämnden. Nu blir frågan kanske aktuell igen.
  • SKÄNDAD GRAV. Kyrkogårdschefen Patrik Blomberg  undersöker skadorna på Brodins grav på kyrkogården.

Kyrkogårdsförvaltningen i Gävle söker nu vägar att öka säkerheten vid kyrkogårdarna. För några år sedan bad man att få bygga bommar för infarterna, men fick nej av politikerna i kyrkonämnden.

– Det är möjligt att vi föreslår det igen, säger chefen Patrik Blomberg.

Annons

Under hela 2000-talet har Riksantikvarieämbetet flera gånger varnat landets kyrkogårdsförvaltningar för de ökande stölderna av koppar och konstföremål.

– Stölderna av de allra värdefullaste föremålen har skett inne i kyrkobyggnaderna. Också stölderna på kyrkogårdarna har ökat, både rena metallstölder av stuprör och annat, men även av prydnadsföremål och konstverk, säger Anna-Greta Eriksson, förste antikvarie på samhällsavdelningen på Riksantikvarieämbetet.

Råden myndigheten gett till kyrkogårdsförvaltningarna handlar om att skruva fast lösa föremål, larm och GPS-märkning.

– Vi vet inte hur mycket som har gjorts ute på kyrkogårdarna. Ibland är man kanske inte ens medvetna om vilka stöldbegärliga föremål som finns, säger Eriksson.

Hon påpekar också problemet att värdeföremålen på gravarna ofta inte ägs av kyrkan utan av en privatperson, den enskilde gravrättsägaren.

I Gävle har kyrkogårdsförvaltningen länge fruktat de stölder som nu har blivit verklighet. Nu undersöker man flera möjligheter att undvika nya stölder. Av Kyrkans försäkringsbolag har Patrik Blomberg fått beskedet att bommar så att bilar inte kan köra in är det effektivaste skyddet.

– Just det förslaget lade vi till kyrkonämnden för några år sedan, men fick nej. De ville hålla kyrkogårdarna så öppna som möjligt, säger Patrik Blomberg.

Nu överväger han att ta upp frågan igen, och kanske göra en tillfällig avstängning i väntan på beslutet.

– Det är förberett med el fram till ingångarna så att det skulle gå att ha elektriska bommar som gravrättshavarna kan öppna, säger han.

Kyrkonämndens ordförande Bengt-Åke Gustafsson (S), är medveten om att rådet avvisade förslaget om bommar.

– Bommar skapar en känsla som vi inte vill ha vid en kyrkogård, säger han.

Samtidigt påpekar han att förvaltningen fortfarande har uppdrag att se över säkerheten, och att det har blivit mer angeläget nu.

– Det finns kanske andra lösningar än bommar. Jag har sett ett förslag på grindar som såg trevligare ut, säger Gustafsson.

Annons
Annons
Annons