Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya torget skapar stora bussproblem

/
  • Trångt för bussarna. På gatan utanför Swedbank och Trendoptik är det tillåtet att parkera 10 minuter. Men utrymmet närmaste hörnet behövs när bussarna ska svänga vänster, för att sedan direkt ta höger. För rakt fram förbi Flanör är det numera stopp för fordonstrafik.
  • Medveten om problemet. Även längs Norra Skeppargatan, mellan gallerian Nian och Winnhuset, händer det att bilar parkerar och försvårar de skarpa svängarna för bussarna. ”Här kommer bussen behöva ta ut svängen för att komma runt”, säger Gävles trafikchef Helena Werre.

Stortorget och Nygatan byggdes om för 70 miljoner kronor.
Resultatet innebär problem för busstrafiken, med förseningar och risk för olyckor.
– Vi måste försöka lösa det på något vis, säger Gävles trafikchef Helena Werre.

Annons

Knappt en månad efter Stortorgets invigning tvingas Gävle kommun tänka om.

På Nygatan är utrymmet så trångt att bussförarna ibland inte tar sig förbi om det står bilar parkerade nära gathörnet mot Flanör.

Det är väldigt besvärande för bussförarna berättar David Nilsson, driftledare hos Nobina, som dagligen får samtal från förare om detta.

– När bussen ska svänga där har den ett överhäng och det har hänt en gång att bakändan har tagit i bilen. Förarna får ta det väldigt lugnt eller sitta och vänta till föraren är tillbaka och flyttar bilen, säger han.

– Det förstör ju tidtabellen, för det är en ganska exakt tidtabell och om man står still och väntar gör det att folk missar tåg och anslutningsbussar, säger han.

Problemet gäller busslinjerna 15 och 41.

Pendlar själv

Helena Werre är väl medveten om problemet. Hon pendlar själv med buss 41, som med henne ombord blev stående utanför Swedbank eftersom bussföraren inte ville riskera att köra på en parkerad bil i svängen.

Hur tänkte ni när ni stängde av Nygatan för fordonstrafik utanför affärshusen Flanör och Winn?

– Vi vill ju att torget ska vara till för de gående. Vi hade inte trott att det skulle bli så stort problem för bussarna som det blev. Det är så med alla saker vi gör; vill vi gynna en kategori av trafikanter så får de andra anpassa sig, säger hon.

Inför stoppförbud

För att lösa situationen har Gävle kommun beslutat att införa stoppförbud längs den norra sidan av Nygatan mellan Norra Kungsgatan och Norra Kansligatan, från skoaffären till optikern.

Så inom en eller ett par veckor är det olagligt att stanna utanför bankomaten vid Swedbank.

Men det finns också ett förslag att göra om hela Nygatan, med separerade körfält för bilar och bussar.

– Vi ska titta vidare på det, men det får rätt stora konsekvenser och är en kostsam historia, säger Helena Werre.

Annons
Annons
Annons