På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Nylagd asfalt och regn vid mc-olyckor

+
Läs senare
/

Den bitvis nyasfalterade E 4-sträckan mellan Gävle Norra och Hagsta har varit olycksdrabbad i sommar. På kort tid har två mc-förare skadats och en omkommit. Trafikverket måste bli bättre på att informera, tycker Sveriges Motorcyklister.

Det var för drygt en månad sen som en motorcykelförare fick sladd vid en omkörning på E 4 i höjd med Testeboån och åkte in i vajerräcket. Mannen omkom vid olyckan.

Bara några timmar tidigare hade en mc-förare förts till sjukhus efter att ha gått omkull på E 4 söder om Hagsta. De gemensamma nämnarna för olyckorna: nylagd asfalt i kombination med regn på vägen.

– Det har varit dåligt väglag. Regnet ger en beläggning på nylagd asfalt, det blir väldigt halt. Vi skulle gärna se att Trafikverket satte upp informationsskyltar om att det är nyasfalterat så att man tänker på det, säger Chatrine Södergren, ordförande i Sveriges Motorcyklister i Gävleborg.

Senast förra veckan var olyckan framme igen. Samma vägsträcka, en motorcykelförare på väg norrut går omkull i den nyasfalterade och blöta vänsterfilen. Han kör in i vajerräcket och får föras till sjukhus.

För motorcykelförare är det viktigt med en hög friktion i underlaget, något som Trafikverket, ansvariga för säkerheten på vägarna, menar att man uppfyller.

– Vi har gjort en friktionsmätning på den nya asfalten, den ligger på 0,7, alltså högre än normalbeläggningen på 0,6. Det är jättebra värden, säger Magnus Persson, projektledare på Trafikverket i Gävleborg.

Men hur kan man förklara den senaste tidens olyckor?

– Höga hastigheter. Sen får man förstås titta på vädret också, vatten dräneras inte som i gamla asfaltsbeläggningar utan ligger kvar ovanpå.

Varför sätter ni inte upp en informationsskylt om att det är ny-asfalterat?

– Då är frågan hur länge den skylten ska sitta uppe, men visst skulle man kunna sätta upp en informationstavla. Det blir något att diskutera med Skanska som har entreprenaden på vägen, säger Magnus Persson.

 • Två dödsolyckor i sommar

  7 augusti: En 54-årig man krockade med en linjebuss i Älvkarleby och fick föras till sjukhus.

  5 augusti: En 40-årig man körde in i vajerräcket på E 4 utanför Gävle. Mannen fördes till sjukhus.

  26 juli: En 37-årig man avled efter att ha krockat med en bil på Gävlevägen i Skutskär.

  12 juli: En 64-årig man omkom efter att ha fått sladd vid en omkörning på E 4 vid Testeboån och kanat in i vajerräcket.

  12 juli: På E 4 cirka fem kilometer söder om Hagsta gick en motorcyklist omkull. Mannen fick föras till sjukhus.

  29 juni: I centrala Gävle tappade en motorcyklist kontrollen. Föraren skadades lindrigt.

Annons
Annons
Annons
Dela
Annons