Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökade krav på vårdpersonal

/
  • Kuratorn Anna Bergström, psykiatrisjuksköterskan Ann-Katrin Salakka Samuelsson och kuratorn Kari Littmarck Sahlin som alla jobbar på Andersbergs hälsocentral är oroliga för att den ökade pressen på dem även ska drabba patienterna.

Ökad konkurrens har lett till ökade krav på personalen på landstingets hälsocentraler. Nu finns mått för hur mycket alla ska hinna med.

En sköterska förväntas klara av åtta rådgivningssamtal i timmen, en läkare nio patient- besök per dag och en läkarsekreterare ska skriva ut minst 30 diktat.

Annons

Konkurrensen mellan hälsocentralerna har ökat sedan patienterna i och med hälsovalet fick rätt att fritt välja vart de vill gå för att få sin vård. Flera hälsocentraler har tappat patienter och därmed också pengar.

Det är en bidragande orsak till att landstinget nu ställer högre krav på sin personal.

Listor med skriftliga mått på hur många patienter man förväntas hinna träffa per år och dag har tagits fram.

– Vi såg att det var väldigt stor variation på hur mycket olika personer har gjort. Därför ville vi ta fram mått på hur mycket man förväntas prestera, säger primärvårdschefen Ulla Waxin.

Men det är ett system som döms ut av flera fackförbund.

– Vi tycker att det är ett väldigt dåligt mått. Det mäter bara kvantitet och inte kvalitet, säger Per Kronmann i Gästrike-Hälsinge läkarförening.

Om man tar emot många patienter med enkla besvär kan man lätt klara det – men om man i stället vårdar äldre multisjuka patienter tar det betydligt längre tid.

– Ett besök kan ta tio minuter, ett annat en timme. Det här säger inget om hur hårt man jobbar, konstaterar Per Kronmann.

Vårdförbundet är kritiskt till att man inte fått veta hur arbetsgivaren har kommit fram till siffrorna, personalen har inte fått vara med och påverka. Samtidigt ser man också fördelar.

– Många sjuksköterskor sliter hårt och känner att de inte räcker till. Nu vet man när man har gjort tillräckligt och kan vara nöjd, säger Karin Bergsman.

Men bland psykologer och kuratorer är oron stor. Där har kraven höjts.

– Det känns helt orealistisk. De säger att vi ska klara av mer än vad vi gör i dag – men inget om hur vi ska göra det. säger Minna Hekkanen på Saco.

Ulla Waxin säger dock att man kommer att ta hänsyn till att vissa har tyngre patienter än andra.

– Det kan också finnas andra skäl till att man inte klarar måtten, exempelvis organisatoriska och då kan de åtgärdas.

Annons
Annons
Annons