Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert om införandet av ambulansjour kommer spara pengar

/

Jouren på ambulansen införs för att spara pengar. Men inte ens de högst ansvariga politikerna är säkra på om det blir någon besparing.
– Vad utfallet blir kan man bara spekulera i, säger Tommy Berger (S)
– Det blir nog ingen besparing i brådrasket, medger Hannah-Karin Linck (C)

Annons

Trots personalens och fackets protester beslutade ledningen i förra vecka att jourtjänstgöring ska införas på ambulansen mellan klockan 23 och 07. Då kommer de som jobbar inte ha vanlig lön och arbetstid utan bara få en lägre jourersättning.

Syftet är att minska på övertiden inom ambulansen och spara 4,5 miljoner kronor.

Men nu är det många som är tveksamma till om det i praktiken blir någon besparing.

23 anställda har redan sagt upp sig i protest

Läs mer: 23 har sagt upp sig – nu måste man hyra in ambulanssjuksköterskor

Och nu påpekar allt fler att det som var tänkt som en besparing tvärtom kan bli väldigt dyrt.

– Om man måste hyra in personal förlorar man den besparing som man hade tänkt göra. Det blir också ett stort engagemangs- och kompetenstapp som kan bli ett stort hot mot ambulanssjukvården, säger Sjukvårdspartiets Stig Zettlin.

Carina Östansjö (L) varnar för de extremt höga kostnader som blir så fort man ska hyra in personal. Men konstaterar också att man kan få betala ett högt pris i form av tappad tillit och dåligt rykte.

– Det sprids fort och hur attraktiva blir vi då som arbetsgivare. Vilka ska vilja komma hit och jobba när vi så tydligt visar att vi inte lyssnar på personalen, undrar hon.

Läs mer: Personalen efter jourförslaget – "Det här kommer att köra ambulansen i botten"

Moderaternas regionråd Patrik Stenvard går ännu längre och säger att beslutet att mot personalens vilja genomdriva jouren kan få katastrofala följder.

– Vi har fått signaler om att det är väldigt många som tänker säga upp sig och det är verkligen oroväckande. Då kommer det att bli ännu mer övertid för de som jobbar kvar och om vi inte kan bemanna ambulanserna med utvilad personal hotas patientsäkerheten.

Patrik Stenvard tycker också att det är djupt olyckligt att det tycks ha gått sådan prestige i frågan, att ledningen inte kunnat ta ett steg tillbaka och försöka hitta en bättre lösning i stället för att köra över personalen.

Läs mer: Jouren införs – trots personalens protester

Inte heller de ansvariga majoritetspolitikerna verkar helt säkra på att man kommer att spara så mycket på jourförslaget.

Sjukvårdsregionrådet Hannah-Karin Linck som är ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden konstaterar att det kan dröja innan man ser någon effekt.

– Det blir kanske mer på sikt, säger hon.

Och Tommy Berger (S) som är vice ordförande i nämnden säger att alla beräkningar om hur mycket man ska spara bara är spekulationer.

– Man har gjort en bedömning att det kommer att bli den här besparingen och det finns andra tänkbara utfall där det inte blir så. Hur det verkligen blir kan vi konstatera först i efterhand, säger han.

Annons
Annons