Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plus och minus i landstinget

/
  • Landstinget i stort väntas plussiffror men för sjukhusvården är det dystert - 157 miljoner back.

157 miljoner kronor. Så mycket väntas sjukhusvården gå back med i år. Men landstinget i stort går mot plusresultat.

Annons

På torsdagen fick landstingspolitikerna i Gävleborg ta del av delårsrapporten och prognoser för hur landstingets ekonomi kommer att se ut när året är slut.

För landstinget i stort är det positiva siffror. Resultatet väntas bli bättre än man räknat med, 128 miljoner kronor plus i stället för budgeterade 72 miljoner.

Men för sjukhusvården ser det betydligt mer dystert ut.

Operationsdivisionen väntas gå back med 72 miljoner kronor och medicindivisionen går mot ett minusresultat på 85 miljoner. Totalt 157 miljoner kronor.

Stora minusresultat – men vid det här laget är landstingsledningen så luttrad att man mest gläds över att det inte är ännu värre.

– Ja, det ser ut ungefär som det gjorde före sommaren, konstaterar finanslandstingsrådet Eva Tjernström (S).

Men Moderaternas oppositionsråd Patrik Stenvard tycker inte att man för den skull kan sitta still i båten. Han tycker att det är hög tid att ta reda på vad underskottet beror på.

– Vi vet inte ens vilka verksamheter det är som går med underskott – är det ortopeden eller kirurgen eller akutsjukvården?

Och Eva Tjernström håller med.

– Vi har nått vägs ände nu och behöver tänka nytt.

Snart kanske frågorna får svar. Landstingsfullmäktige beslutade nämligen före sommaren att en analys av underskotten och förslag på åtgärder ska presenteras i september.

Annons
Annons
Annons