weather_widget
Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies och personuppgifter
Annons

Polisen hårdbevakar reggaefesten i Furuvik

+
Läs senare
/

Polisen mobiliserar inför helgens reggaefestival. En tillfällig polisstation har byggts upp vid Furuviksparken – där ska provtagning ske av besökare som misstänks vara påverkade av droger. – Vi har lärt av polisen i Uppsala och deras sätt att jobba, säger kommenderingschefen Rolf Sundqvist.

I dag, fredag, drar den beryktade reggaefestivalen igång I Furuvik. En festival som väckt starka känslor redan innan den kommit hit – i våras gick Narkotikakommissionen i Gävle ut och krävde att den skulle stoppas.

Men Furuviksparken och polisen är fast beslutna att det ska bli en bra festival.

– Det är jätteroligt med ett nytt evenemang. Vi förväntar oss att det ska bli lugnt och trevligt, säger Rolf Sundqvist som ansvarar för polisinsatsen.

Men till skillnad från andra festivaler kommer polisen att vara betydligt mer närvarande.

Man har till och med byggt upp en polisstation inne på Furuviksparkens huvudkontor – med provtagningsbås och förhörsrum och både åklagare, sjuksköterska och socialtjänst på plats.

Ute i parken kommer man dessutom att ha en mobil station i form av en husbil.

– Vi är många eftersom det är ett nytt arrangemang med en för oss ny publik, säger Rolf Sundqvist och jämför med Getaway-festivalen där polisen första året gjorde en ganska stor insats men där man inte alls var på plats i år.

– Vi hoppas på en liknande utveckling här.

Just reggaefestivalen har blivit omtalad för narkotikabruk. Och det vill både parken och polisen stävja.

Besökarna visiteras vid ingången och i parken och på campingen kommer det att finnas både uniformerade poliser och civilklädda som ägnar sig åt drogspaning. När någon misstänks vara drogpåverkad tar man in dem för provtagning på ”polisstationen”.

Hur många ingripande det kan bli tal om vågar polisen inte ens gissa.

– Det beror helt på hur många besökare det blir och vilka som kommer. Timbuktu tror jag till exempel kommer att locka många barnfamiljer, säger ungdomsrotelns chef Anders Lyrberg.

Inför festivalen har drygt 2 000 tvådagarsbiljetter sålts men arrangörerna hoppas på åtminstone 4 000 besökare per dag.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons