Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kartlade bedragarnas telefoner

/

Omfattande avlyssning och analys av det flertal mobiltelefoner de båda bedragarna använde gjorde att polisen till slut kunde gripa dem.

– De greps på bar gärning, säger kammar­åklagare Christer Sammens.

Annons

Det är polismyndigheten i Gävleborg och åklagarkammaren i Gävle som har utrett de omfattande bedrägerierna mot äldre. En avdelning i Västra Götaland som är experter på bedrägeribrott mot äldre har dock bistått och tagit fram anmälningar från andra delar av landet med samma eller liknande gärnings- beskrivningar.

Utredningen inleddes i januari när de båda männen utförde bedrägerier i Hälsingland.

Polisen fick korn på bedragarna med hjälp av bilder från en övervakningskamera vid en bensinmack i Söderhamn. Bilderna visar när en av männen köper två värdebevis till mobiltelefon med kontantkort. De värdebevisen användes sedan för flera bedrägerisamtal. På bilderna identifieras även en bil som ägs av den andra av männen.

Polisen spanade sedan på männen och har lyckats kartlägga de 18 bedrägeriturnéerna genom att koppla ihop de platser männens privata mobiltelefoner har befunnit sig på med de platser där bedrägerisamtalen från kontantkortstelefonerna har ringts ifrån.

Efter ännu ett bedrägeri i Umeå i mars tog polisen upp jakten efter männen som färdades söderut på E 4. Genom att lägga ut spikmattor lyckades man till slut gripa dem strax norr om Örnsköldsvik. I bilen hittades bland annat teknisk utrustning i form av mobiltelefoner, kontantkort, laddare och en läsplatta, men även 60 000 kronor i kontanter som männen lurat till sig av en äldre man i Umeå.

– Det här är ett jättelyckat exempel på att vi har blivit bättre på att utreda mängdbrott. Vi hade aldrig kunnat lösa det här om vi bara hade hört av oss till enskilda målsägare, säger Bo Sköld, avdelningschef på länskriminalen i Gävleborg.

De båda männen, 44 och 47 år gamla, är före detta svågrar och bosatta i Stockholmsområdet. Den ena av dem dömdes i november förra året för stöld av en kamera i Stockholm, den andre är ostraffad.

Båda männen förnekar brott.

Annons
Annons
Annons