På arbetarbladet.se sparas viss data i cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Genom att använda våra tjänster godkänner du detta.
⇒ Om cookies och personuppgifter
Annons

Pusselbitar ur vårt förflutna

+
Läs senare
/

Det ser ut som några trista skärvor trasig keramik och lite benrester.Men ur dem kan experterna utläsa fantastiska fakta.Som att stenåldersmänniskorna också brände vid sin mat– i kastruller som var lika stora som våra.

Resterna av de 5 000-åriga keramikkärlen har hittats alldeles intill E 16 (före detta riks 80) vid Sofiedal, strax före Valbo köpcentrum. Här finns en stor stenåldersboplats fullproppad främst med keramikrester, men när boplatsen grävdes ur 1937 hittades också en pilspets i flinta och en mejsel i grönsten.

I går, under Arkeologidagen, visades platsen för intresserade av arkeologen Maria Björck. Enligt henne finns tecken som tyder på att stenåldersmänniskorna som bodde här kan ha varit de första som hade en fast boplats i Gästrikland.

– Ofta hittar man benrester som tyder på att människorna flyttade runt efter årstid, men här har vi hittat rester efter byten från en hel säsong, berättar hon medan en kartong med keramikskärvor och en annan med brända benrester skickas runt bland åskådarna.

Keramikskärvorna är små, men Maria kan som arkeolog räkna ut diametern på de kärl de härstammar ifrån.

– Det visade sig att de är allt från två centimeter till 50 centimeter i diameter. Jag mätte mina egna kastruller hemma och det visade sig att de var lika stora som de kärl vi hittat bränd mat i, berättar hon.

– Får man känna? frågar Edvin Jenke sin mamma Maria Forsling-Jenke.

Hela familjen Forsling-Jenke är ute på en söndagsutflykt till stenåldern. Barnen Else och Edvin är intresserade av historia och arkeologi.

– Jag har gjort egna grejer av flinta som jag hittat på stranden, berättar Edvin och Else avslöjar att hon länge ville bli arkeolog. Nu lutar hon mer åt forskning, kanske av annat slag.

  • Arkeologidagen

    Arkeologidagen arrangeras varje år runt om i Sverige. Allmänheten får delta i utgrävningar, vandra genom fornlämningsområden och lyssna på föreläsningar.

    Arrangemangen genomförs av arkeologer, museer, fornbyar och andra aktörer och är öppna för alla.

    I vårt område kunde man i går, förutom att se stenåldersboplatsen i Sofiedal, också höra om en 9 500 år gammal boplats som hittats vid Sänktjärn i Ockelbo, och även lämna in egna fynd till arkeologer på Ockelbo bibliotek.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons