Main logo
Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga lex Maria-anmälningar på sjukhuset

Landstinget Gävleborg anmäler enligt Lex Maria att en man med en stor blödning i lungsäcken fick behandlingen försenad. En sköterska på akuten uppmärksammade inte när övervakningsutrustningen larmade.

Hittills i år har Division operation gjort lika många Lex Maria-anmälningar som de brukar under ett helt år.

Annons

En 40-årig man kom tidigare i år till akuten på Gävle sjukhus med ont och svårt att andas. Han hade halkat och slagit bröstkorgen. Läkare bedömde att röntgen kunde vänta till morgonen efter. Mannen kopplades till övervakningsutrustning som kontrollerade blodtryck och puls. Men när övervakningen började larma märkte inte den ansvariga sköterskan det.

Två timmar gick innan dagpersonalen kom och upptäckte det. Röntgen visade att mannen hade en kraftig blödning i lungsäcken.

– Han hade 2,8 liter blod i lungsäcken och en människa har normalt fem liter blod. Så det är klart att det var en stor blödning och en stor medicinsk risk, säger Lars-Göran Holtby, chef-läkare på Division operation.

Mannen fick sedan den vård han behövde, i Gävle och Uppsala, och kunde enligt landstingets information skrivas hem i gott skick.

Divisionen lämnade på torsdagen en lex Maria-anmälan till Socialstyrelsen. Det är den åttonde anmälningen som divisionen lämnar in i år.

– Vi brukar ha åtta-tio anmälningar på ett helt år, men nu har vi haft åtta redan på ett halvår, säger Lars-Göran Holtby.

Han kan inte se någon förklaring till det, eller något samband mellan händelserna som anmälts. Även om man ser till hela landstinget har det gjorts ovanligt många lex Maria-anmälningar i år. Det brukar bli omkring 30 om året, men hittills i år är man redan uppe i 25 anmälningar.

– Det är viktigt att det kommer upp när det väl händer något, så att vi kan vidta åtgärder för att förhindra att det händer igen.

I det här fallet har det enligt Lars-Göran Holtby inte varit fråga bristande rutiner på akuten. Men de rutiner som finns följdes inte.

– Diskussionen med sköterskan tar hennes chef på akuten.

Annons
Annons
Annons