Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roger har fått folk att dansa i 30 år

/
  • I 30 år har Roger Westblom lyckats hålla igång intresset från publiken. Artistfesterna på Ön började av en slump: ett finskt countryband behövde en spelning för att få ihop pengar till hemresan. ”Andra dansställen går upp och ner. Egentligen fattar jag inte varför de inte kopierar vårt koncept: något för alla, men alltid ett toppband”, säger Roger.
  • Roger Westblom gjorde sin första affär på hattar. Som 17-åring köpte han ett par hundra hattar, stukade till dem i den heta Beppe Wolgers-stilen, och sålde dem lite dyrare.

Roger Westblom är tvärilsken. Carlsberg skulle ha levererat 1 000 cider till tisdagskvällens 30-årsjubileum på Ön i Hedesunda, men har bara skickat 450.

– Det måste de lösa! Jag bryr mig inte om ifall det ska köras från Falkenberg, det ska hit bara. När jag dabbar mig är det mitt problem, nu är det deras, fräser Roger på grusplanen bakom dansbanan.

Annons

Vid tisdag lunch mullrar åskan och iskalla skurar sveper in med blåsten över festplatsen på Ön. Den förväntade storpubliken som ska festa till bland andra Brolle och Top Cats riskerar krympa till den trogna skaran buggare.

– Det kommer inte att regna i kväll, säger Roger tvärsäkert.

Han börjar kolla vädret på radion klockan sex på morgonen, sen checkar han av alla sina kanaler minst varannan timme, inklusive folk han möter: ”Har du hört nåt om vädret?”.

– Tidigare hade yr.no det säkraste vädret, nu är det nog SMHI jag har mest nytta av, säger Roger.

Roger Westblom är född affärsman. Sin första vinst gjorde han som 17-åring när han sålde hattar till jobbarkompisarna på slakteriet.

– Det var när Beppe Wolgers-hatten var inne. Jag insåg att Herr City hade hattar som man kunde fixa brättet och kullen på så att det blev en Beppe-hatt. Jag köpte ett par hundra stycken och sålde.

Sedan dess har han varit både butiksföreståndare och krögare, och i 30 år har han ordnat tisdagsdanser i Hedesunda. Succén på Ön började när slumpen mötte orädde Roger.

– Jag var med i Hedesunda IF när vi hade enormt populära midsommardanser. Jag hade haft ett eget amatördansband, Roger Westbloms, och kände Leif Engwall som bokade band. Han hörde plötsligt av sig och undrade om vi kunde ordna en spelning åt ett finskt countryband som behövde pengar till resan hem. Föreningen ville inte, så jag arrangerade spelningen själv.

Det var en chansning, och ingen blev mer förvånad än Roger själv när 700 personer strömmade till och betalade inträdet.

Det började med country och Roger lät det heta countryafton till en början, med artister som Alf Robertson, Kikki Danielsson och Mats Rådberg. Han lyckades få dit de glödheta Eurovisionsvinnarna Bobbysocks 1985, och därefter har han siktat på toppartisterna.

– Det kan inte vara bara öl och rock’n’roll. Det ska finnas en mix, något för alla, men utan de bästa artisterna och dansbanden funkar det inte, säger Roger som en förklaring till varför Ön behållit sin lockelse när andra dansbanor går upp och ner.

Till och med tonåringarna hittar till festplatsen.

– Det finns de som inte gillar att det är så mycket ungdomar här, men det är klart att man måste släppa in en ny generation. De vet kanske inte alla gånger vilka som spelar men för dem är tisdagskväll lika med Ön ändå.

Roger vet hur man får dansbanden att trivas och vilja återkomma. Han har själv spelat i många olika band under årens lopp. I höstas fick han nöjet att spela in en skiva i Nashville, dubbelt så proffsigt och hälften så dyrt som här hemma.

– Vi ville göra det så nära en livespelning man kan komma. Vi repade i två månader innan och vi gjorde knappt några omtagningar alls. Vi fick en massa tid över och kunde gå ut och lyssna på andra band på kvällarna, berättar Roger.

Mobiltelefonen far som en skottspole mellan Rogers ficka och öra. Det ringer och ringer och han svarar, varje gång. Man undrar hur det över huvud taget gick att organisera en danskväll utan mobiler för 30 år sen.

– Det finns fördelar och nackdelar med allting. Men det var jädrigt ineffektivt förr när man lämnat meddelande och fick vänta flera timmar på att någon skulle höra av sig.

Ciderleverantören hörs inte av. Roger tillstår att han är lite konflikträdd i vissa sammanhang, kanske med dem han känner väl, men det är inga problem att sätta ned foten som företagare.

När Thorsten Flinck nyligen avbokade sitt gig dagen innan framträdandet blev Roger förbannad och krävde en ersättare. Det blev di Leva. Det blev dyrare, men han gjorde en oväntat bra show. Dessvärre blev det dåligt väder vilket gjorde att många stannade hemma.

– Jag blev erbjuden Linda Bengtzing men henne skulle jag inte ta gratis ens. Det är bättre att jag förlorar intäkter än att publiken känner sig lurad, säger Roger.

En affärsman som Roger i en by som Hedesunda kan förstås väcka ont blod. Den senaste leksaken, hans sportiga, cabbade BMW Z4 har ingen anonym och ödmjuk approach direkt. Men han skiter i det.

– Det har snackats, men jag har växt ifrån det nu, säger Roger.

Hedesunda tjänar förmodligen på Roger också.

Åtminstone idrottsföreningen som vinner på att sköta serveringarna runt dansbanan.

Släkten vittnar om Rogers omtänksamhet. Westbloms står varandra nära och tisdagsdanserna är en familjeangelägenhet. På kvällen ska hans fru, syster och svägerska sitta i entréerna, som de brukar. Sonen Niklas är också involverad, kanske tar han över en dag, det återstår att se.

Hur länge Roger själv ska orka arrangera danser på Ön vet han inte. Sjuåriga barnbarnet Astrid som bor i Stockholm gör sitt bästa för att hålla Roger igång.

– Ja jisses, behöver man energi är det bara att ringa henne. Eller förresten, hon ringer själv nästan varje dag. Vi ses så gott som varje vecka, när jag är i Stockholm eller hon här.

Klockan tickar vidare, mycket återstår att göra innan kvällens fest. Om någon timme börjar artisterna droppa in för sina soundcheck. När vi skiljs åt ska Roger ta BMW:n till stan.

– Jag måste fixa växel på Forex. På banken i Hedesunda måste 50-lapparna beställas två veckor i förväg. I kväll är inträdet 250 kronor, det kommer att behövas en rejäl hög.

Fotnot: Cidern kom inte. Bäva månde Carlsberg. Men det slutade regna vid fyra och uppåt 2 800 personer kom till Ön. Brolle stortrivdes på scenen.

Annons
Annons
Annons